„Forin polisi“: Prva žrtva politike Trampa – nije ni UKR ni Baltik, već Kosovo?

Znak

„Forin polisi“ analizirao je odnose Beograda i Prištine nakon pobede Donalda Trampa posle koje će uslediti „puno ispipavanja terena u narednim mesecima“.

Prva žrtva nestabilnosti uzrokovane politikom američkog predsednika Donalda Trampa možda neće biti Ukrajina ili baltičke zemlje, već mala zemlja na Balkanu – Kosovo, počinje svoju reportažu s Kosova list „Forin polisi“, a prenosi „Nedeljnik“.

„Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo je priznalo 113 zemalja. Rusija i Kina, međutim, nisu među njima. Sjedinjene Države su ga, s druge strane, priznale među prvima.

I ne samo to, snažno su lobirale za Kosovo na međunarodnoj sceni. Više od 4.200 NATO vojnika, uključujući i 650 američkih, stacionirani su na Kosovu.

U kratkom razgovoru s Trampom pre njegove inauguracije, ambasadorka Kosova u Vašingtonu rekla je dolazećem predsedniku da predstavlja „narod koji je usmeren najviše proamerički na zemlji“. No, dolaskom Trampa s geslom „Prvo Amerika“, međutim, nije sigurno da će Kosovo biti prioritet.

Nije tajna onda zašto su emocije na Kosovu bile velike tokom američkih izbora. U zemlji dominiraju Albanci, koji su ostali veliki ljubitelji Klintona. Osim što imaju statuu Bila Klintona, u Prištini je nekoliko radnji nazvanih po Hilari Klinton.

Ali Kosovo je takođe i dom ljudi srpske nacionalnosti koji žive uglavnom na severnom delu zemlje i koji se osećaju zarobljeni između Beograda i Prištine, a podržali su Trampa delom iz želje da zavaraju sistem, priča analitičar Branislav Nešović, koji je iz Leposavića, najsevernije opštine na Kosovu“, piše Forin polisi.

List dalje navodi da je „američka kampanja s pažnjom praćena i u susednoj Srbiji“.

„Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj predvodio je mitinge za podršku Trampu prošlog leta kada je potpredsednik SAD Džo Bajden bio u poseti Beogradu.

Šešelj je svesrdno pozvao srpske Amerikance da glasaju za Trampa ‘za budućnost Srbije’. Kada je Tramp pobedio, Šešelj je u srpskom parlamentu pustio pesmu posvećenu Trampu čiji su autori članovi srpske dijaspore u Milvokiju“, navodi list.

U pesmi se pozdravlja činjenica da će Tramp i Putin biti vladari sveta i izražava se nada da će Tramp kao što je obećao u kampanji deportovati muslimane iz Sjedinjenih Država, navodi se u ovom tekstu.

List navodi i da je Marko Đurić, srpski političar koji učestvuje u pregovorima za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, rekao da su s bocom šampanjca slavili Trampovu pobedu.

„Srbija, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali i održava bliske odnose s Rusijom, vidi Trampa, u odnosu na Putina, kao dobru stvar“, piše Forin polisi i naglašava da da je na severu Kosova tendencija za ponovnim spajanjem sa Srbijom najizraženija i da su se „dan nakon američkih izbora, plakati ukrašeni Trampovom slikom s ponosom delili“.

Tenzije su porasle kada su Srbi pokušali da pošalju novi voz koji su im donirali Rusi, iz Beograda do Mitrovice, podseća Forin polisi.

Florijan Biber, direktor Centra za jugostične evropske studije na Univerzitetu u Gracu kaže da je malo verovatno da će Srbija zaista obistiniti nešto iz krimskog modela.

Uostalom, zemlja još ima aspiracije ulaska u EU, a Rusija nije poslala jasne znake toga da stoji iza ideja srpskih nacionalista, navodi on. Ipak, kaže kako misli da Trampov dolazak na vlast znači da će biti puno ispipavanja terena u narednim nedeljama i mesecima.

Neki analitičari povezuju i tajming incidenta s vozom i retorike koja je potom usledila sa Trampovom pobedom. Do sada, sudbina Kosova je dobila malo pažnje tokom burnih razdoblja tranzicije američke vlasti i prvih nekoliko dana nove administracije.

Tek Džejms Matis, novi američki ministar odbrane, prilikom saslušanja u Kongresu kratko je prokomentarisao američku predanost Kosovu, rekavši kako je to „primer onoga šta se događa kad međunarodna zajednica, na čelu s Amerikom, preuzme obavezu odbrane interesa i vrednosti.“

Nije, međutim, poznato je li to i stav samog predsednika Trampa, navodi Forin polisi.

(Nedeljnik)

Share this post: