General Andrej Kartapolov: Sjedinjene Države su inicijator svih savremenih vojnih konflikata

Oštro

Sjedinjene Države su inicijator svih savremenih vojnih konflikata, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba Andrej Kartapolov.

Po njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici su više od 50 puta primenjivali vojnu silu u poslednjih 10 godina.

„Naručilac svih vojnih sukoba su direktno SAD. Zapadne zemlje su u današnje vreme počele da se pozicioniraju kao glavne „arhitekte“ sistema međunarodnih odnosa, a SAD – kao jedina supersila na svetu“ – kazao je general-potpukovnik Kartapolov, govoreći na vojno-naučnoj konferenciji posvećenoj 70-godišnjici Pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

To proizlazi iz izmenjene strategije nacionalne bezbednosti SAD koju je predsednik Barak Obama predstavio Kongresu 6. februara, napomenuo je predstavnik ruskog Generalštaba.

„Politika sistemskog obuzdavanja Rusije koju sprovodi Bela kuća proizvod je strateške težnje SAD da po bilo koju cenu zadrže svoje vodeće geopolitičke i ekonomske pozicije, da ne dopuste nastanak novih centara moći“ – smatra ruski general.

Govoreći o korišćenju vojne sile, Kartapolov je napomenuo da su Amerikanci šest operacija izvodili sa radikalnim namerama i da su ti konflikti prerasli u lokalne oružane konflikte“.

„Njihovi tragični rezultati su svima dobro poznati“ – kazao je on.

Prethodno je komandant snaga Zapadnog vojnog okruga Rusije general-pukovnik Anatolij Sidorov izjavio da SAD i njihovi zapadni saveznici vode prvu fazu hibridnog rata protiv Rusije i da se radi o namernoj destabilizaciji situacije u zemlji političkim i ekonomskim merama.

„SAD, koristeći kao povod povećanje intenziteta operativne i borbene obuke Oružanih snaga Rusije na zapadnom strateškom pravcu, kao i ujedinjenje Krima sa Rusijom, formiraju predstavu o našoj zemlji kao o agresoru na zapadne zemlje“ – kazao je Sidorov.

On je napomenuo da je u Istočnoj Evropi značajno povećano vojno prisustvo Severnoatlantske alijanse.

„Antiruski kurs vojno-političkog rukovodstva baltičkih zemalja omogućio je da se na teritoriji Estonije, Letonije i Litvanije stacioniraju dodatnih tri hiljade pripadnika Treće mehanizovane divizije Armije SAD“ – rekao je Sidorov.

„Osim tog, situaciju u regionu karakteriše vođenje informativne kampanje čiji je glavni cilj formiranje stabilnog antiruskog raspoloženja u društvu“ – naglasio je komandant snaga Zapadnog vojnog okruga.

Samo nekoliko sati kasnije, načelnik Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga RF – general-pukovnik Igor Sergun – izjavio je da se Pentagon sprema da proširi mrežu svojih isturenih baza po svetu. Još konkretnije: da ima nameru da sa stalnim ili privremenim statusom drži svoje vojne garnizone na teritoriji više od 100 zemalja.

Prema njegovim rečima, Amerikanci će u tim državama imati i skladišta naoružanja i druge vojne tehnike i municije. U količinama dovoljnim za vođenje vojnih dejstava u isturenim zonama“.

Pri tom bi američke snage – naglasio je Sergun – delovale ili samostalno ili zajedno sa saveznicima iz NATO ili u sastavu „koalicionih formacija“.

(Fakti)

Share this post: