GORBAČOV VEOMA UPLAŠEN: Svet kao da se sprema za rat neviđenih razmera!

Intervju

foto: AP

Poslednji lider SSSR Mihail Gorbačov smatra da je najveći od „brojnih problema koje svet ima“ militarizacija politike i nova trka naoružanja.

Gorbačov je u svom komentaru u magazinu „Tajm“ naveo da političari i vojni lideri zvuče sve ratobornije, a odbrambene doktrine sve opasnije.

„Analitičar i TV ličnosti se pridružuju tom ratobornom horu. Sve izgleda kao da se svet priprema za rat“, naveo je Gorbačov.

[adsenseyu5]

Čovek koji je vodio Sovjetski savez od 1985. do njegovog raspada 1991. kaže da taj problem zahteva najhitnije rešavanje i upozorava da je trenutak za delovanje već stigao jer se NATO i Rusija sve više približavaju naoružanje drugoj strani.

„Umesto da terorizam bude prvi prioritet, fokus bi trebalo da bude na sprečavanju rata, na obustavljanju trke naoružanjem i smanjivanju arsenala“, piše Gorbačov.

[adsenseyu1]

On poziva da Savet bezbednosti UN usvoji rezoluciju u kojoj će pisati da je „nuklearni rat neprihvatljiv i da ne sme nikada da se započne“.

„Ljudi koji bi trebalo da proguraju tu rezoluciju su Donald Tramp i Vladimir Putin, koji zajedno kontrolišu više od 90 odsto svetskog nuklearnog naoružanja“, piše Gorbačov.

U Trampovim rukama su od pre nekoliko dana kodovi za nuklearno naoružanje, što je novi američki predsednik opisao kao „nešto vrlo zastrašujuće“.

[adsenseyu1]

(B92)[adsenseyu2]

Share this post: