Grabar Kitarović predsednica Hrvatske

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović, koja je izabrana za prvu predsednicu Hrvatske, poručila je nakon što je Državna izborna komisija objavila prve nepotpune rezultate, da će raditi za Hrvatsku kako bi ona bila među najrazvijenijim zemljama EU i sveta.

„Dragi hrvatski državljani, dobro veče svima u veličanstvenoj noći u kojoj smo ostvarili pobedu za našu voljenu Hrvatsku. Kad sam krenula u ovu bitku, mnogi su mi govorili što ti to treba. Ja se ne predajem i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Ne dam da mi niko kaže da Hrvatska neće biti bogata. Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja EU i sveta. To vam obećavam”, poručila je ona.

Prema njenim rečima, Hrvatsku čeka posao „ne sutra, već večeras”, prenose lokalni mediji.

Novoizabrana predsednica na dužnost po zakonu stupa poslednjeg dana mandata odlazećeg predsednika Ive Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

Nakon obrađenih 99,59 posto biračkih mesta, Kolinda Grabar Kitarović vodi s 50,43 odsto glasova, dok Ivo Josipović ima 49,57 odsto glasova.

Josipović: Pobedila je demokratija, čestitam Kitarović

Kandidat hrvatske Socijaldemokratske partije na predsedničkim izborima Ivo Josipović čestitao je pobedu protivkandidatkinji iz HDZ Kolindi Grabar Kitarović, ističući da je pobedila demokratija.

„Demokratija je pobedila, Kitarović je pobedila u demokratskoj utakmici i zato joj još jednom čestitam”, rekao je je još aktuelni predsednik Hrvatske.

Josipović je okupljenima u svom izbornom štabu rekao da mu je poverenje dalo više od milion građana.

„Preko milion građana koji su mi dali poverenje i glas su naša zajednička snaga. Hvala i strankama koje su me podržale. Hvala i nevladinim organizacijama. Ja sam deo vas. Hvala i supruzi, roditeljima i kćerci i onima koji su me podržavali ovih pet godina”, rekao je Josipović.

„Budimo i dalje zajedno i verujmo u našu Hrvatsku”, zaključio je Josipović.

[adsenseyu4]

Milanović: Vlada brana povratku kriminalaca na vlast

Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da će vlada biti „poslednja brana povratku kriminalnog udruženja na vlast”, ukoliko kandidatkinja HDZ za predsednika Kolinda Grabar Kitarović bude pobedila u drugom krugu izbora.

Milanović je ocenio da se Kolinda Grabar Kitarović predstavljala kao militantni vojnik svoje stranke, vodeći kampanju u sedam rečenica koje je stalno ponavljala.

„To je činjenica. Ako je to volja naroda, onda dobro. Vlada je daleko najodgovornija. Ako se izbori završe pobedom Kolinde Grabar Kitarović, mi smo jedina brana od povratka kriminalnog udruženja na vlast”, rekao je Milanović, kako je prenela HRT.

Prva predsednica Hrvatske

Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), koja je, prema prvim nepotpunim rezultatima, odnela pobedu na predsedničkih izborima u Hrvatskoj, po mišljenju mnogih, najuspešniji je hrvatski diplomata.

Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija postala je februara 2005. u vladi Ive Sanadera, i na tom mestu ostala je do januara 2008.

Prethodno, od decembra 2003. do februara 2005. bila je ministar za evropske integracije.

Polumandat, do 2007. godine, kada ju je Sanader smenio, protekao je u znaku otvaranja pregovora o članstvu Hrvatske u EU.

Tada je imenovana za ambasadora u SAD. Bilo je špekulacija da ju je Sanader smenio plašeći se jakih političkih ličnosti u okruženju, te kako bi je udaljio što više od vlasti i partijske centrale.

Od januara 2005. godine, rukovodila je pregovaračkim timom Hrvatske za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Za period dok je bila ambasador u SAD, vezana je jedna afera, pošto je nepoznata osoba poslala na adrese ministarstva i nekih novinskih redakcija video zapise na kojima njen suprug Jakov Kitarović koristi službeni automobil tog ministarstva vozeći decu u školu.

Po istom izvoru, na službenom vozilu (tojota) smanjio je pređenu kilometražu.

Rezultat je bila smena osobe koja je informaciju prosledila službenim organima.

Kitarović je godinu dana pošto je imenovana za ambasadora u SAD postala i pomoćnik glavnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, za javnu diplomatiju, odnosno, po njenim rečima – komunikacijsku strategiju i približavanje NATO-a običnim ljudima, kao prva žena na takvoj funkciji.

[adsenseyu4]

Grabar Kitarović, počela je politički da napreduje 1993, kada se i zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova, a prethodno je radila u Ministarstvu nauke i tehnologije.

Početkom februara 2014, mediji u Hrvatskoj pisali su da je postala članica uticajne Trilateralne komisije, odnosno Rokfelerovog komiteta, te da je, navodno, na tom spisku najuticajnijih 180 ljudi na svetu, 69. po redu.

Tim povodom, portali u Hrvatskoj pisali su da je celom njenom karijerom rukovodila neka jako moćna – nevidljiva ruka.

Rođena je u Rijeci aprila 1968. delimično se školovala u SAD.

Završila je engleski jezik i španski, da bi 2000. godine magistrirala, s postdiplomskom tezom iz međunarodnih odnosa na temu relacija SAD i Sovjetskog Saveza u vreme okončavanja Hladnog rata, odnosno Ronalda Regana.

Nesumnjivo ima podršku i radikalne desnice u Hrvatskoj. Tako je nedavno čelnik Hrvatske stranke prava Ruža Tomašić izjavila da je sigurna u njenu pobedu.

Ukoliko pobedi, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), najavila je da će prvo nazvati premijera i inicirati vladinu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o privrednom stanju:

„Na toj sednici bih volela da izlože koji su im planovi za put napred, za izlazak iz krize. Ako te planove nemaju, bilo bi korektno da odstupe”.

Kao glavni razlog kandidature naglašavala je teško privredno, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj.

Za razliku od Josipovića, smatra da Hrvatskoj nisu potrebni novi temelji, ni novi Ustav, ni takozvana Druga Republika, pošto su kako tvrdi, temelji Hrvatske čvrsti i neuništivi, ukorenjeni u takozvanom Domovinskom ratu.

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, neposredno uoči drugog kruga predsedničkih izbora, rekla je da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj.

Ona je u duelu na Televiziji Nova sa protivkandidatom Ivom Josipovićem, rekla da će to tražiti i od Srbije, što se sada ne poštuje.

Kao i Josipović smatra da bi bilo najbolje da se problem graničnih sporova sa susednim zemljama reši pred Međunarodnim sudom pravde.

Nova predsednica Hrvatske smatra i da je hrvatski general Ante Gotovina heroj.

„Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokaže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savetovano, pre nego što je pročitao optužnicu, da se makne iz Hrvatske”, rekla je Grabar Kitarovićev.

(Tanjug)

Share this post: