Hakeri otkrili da su tajne službe Britanije i Saudijske Arabije povezane sa Islamskom državom

ISIS terorista sirija isil noz

Nedavnim uspešnim hakovanjem tri Tviter naloga podržavaoca ISIS-a, otkriveno je da se izvori ovih naloga ne nalaze u Siriji niti Iraku već u Velikoj Britaniji i Saudijskoj Arabiji.

Prema izveštaju UK Mirror-a, grupa od četiri hakera poznata kao VandaSec je hakovala naloge ISIS-a i povezala ih sa Departmanom za rad i penzije u Velikoj Britaniji.

Prema njihovim rečima, naloge je vodio neko iz ovog departmana.

Mirror navodi da je grupa VandaSec otkrila IP adrese koje je koristilo ovo troje džihadista kako bi pristupilo svojim Tviter nalozima. Prvo su pomislili da su te IP adrese iz Saudijske Arabije, ali je kasnije utvrđeno da su poreklom iz Departmana za rad i penzije u Velikoj Britaniji.

„Rad VandaSec-a je pokrenuo razne glasine po pitanju toga da li neko iz britanskog Departmana za rad i penzije vodi naloge ISIS-a ili su to samo nalozi koje su napravile obaveštajne službe kako bi uhvatile potencijalne džihadiste“, napisao je Džasper Hamil.

Mirror takođe navodi da ove IP adrese ukazuju na „niz tajnih transakcija između Velike Britanije i Saudijske Arabije“.

Mirror je saznao da je britanska vlada prodala znatni broj IP adresa dvema saudijskim kompanijama, a da one od oktobra koriste ove adrese za širenje propagande Islamske države.

Ove IP adrese nisu jedine koje su prodate Saudijskoj Arabiji u oktobru, ali je nepoznato koliko ih je prodato i za šta se one koriste.

Iako je saudijska vlada kriva zbog korišćenja ovih adresa za širenje propagande, još uvek nije odgovoreno na pitanje zašto su one povezane sa Departmanom za rad i penzije.

Neki smatraju da su adrese povezane sa Velikom Britanijom jer zapisi nisu u potpunosti sređeni nakon prodaje. Kabinet Velike Britanije je zvanično priznao da je prodao izvestan broj IP adresa Saudi Telecom-u i Mobile Telecommunications Company sa sedištem u Saudijskoj Arabiji početkom godine.

Ipak, još uvek nema zvaničnog objašnjenja zašto su Tviter nalozi povezani sa Velikom Britanijom.

U svakom slučaju, činjenica da su ovi Tviter nalozi aktivni u Saudijskoj Arabiji i da deluju bez obzira na mogućnost njihovog otkrivanja i kažnjavanja dovoljno govori sama za sebe.

Takođe, činjenica da Tviter , koji uglavnom sarađuje sa nacionalnim vlastima, još uvek nije eliminisao ove naloge govori o tome koliko je Zapad nezainteresovan da ukloni ISIS kao terorističku organizaciju.

Očigledno je cilj da ona postoji kao zastupnička vojska koja se bori protiv vlasti koje ne sarađuju.

I tako, dok Amerikance i zapadni svet uopšte zasipaju propagandom prema kojoj je ISIS najveća pretnja po čovečanstvo kako bi se opravdali brojni zakoni za praćenje,

moramo se zapitati kako članovi organizacija koje predstavljaju najveću pretnju po čovečanstvo mogu slobodno da tvituju i vrše propagandu putem društvenih mreža koje su povezane sa Velikom Britanijom.

(Webtribune.rs)

Share this post: