HAOS U PRIŠTINI: Počela masovna hapšenja članova pokreta Samoopredeljenje (VIDEO)

kurti kosovo policija hapsenje samoopredeljenje protesti

Kosovska policija upala je u prostorije pokreta Samoopredeljenje i uhapsila Albina Kurtija i još 90 njegovih pristalica. Akcija usledila nakon protesta nekoliko hiljada Albanaca u centru Prištine protiv briselskog sporazuma.

Protest su organizovale pristalice opozicije, a predvodnik je opozicioni lider Albin Kurti čije je hapšenje policija najavila ranije danas. Hiljade pristalica na ulicama tražilo je odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom.

Prema poslednjim informacijama, specijalci izvode vezane pristalice Samoopredeljenja iz sedišta te stranke.

Do sada je privedeno 90 osoba, a kako se vidi na fotografijama na društvenim mrežama, uhapšen je i Kurti.

Veliki broj pripadnika kosovske policije i specijalaca raspoređen je u blizini sedišta Vlade i parlamenta samoproglašenog Kosova, kao i u naselju Dragodan, u kojem se nalaze diplomatska predstavništva zapadnih zemalja.

Inače, pripadnici pokreta Samoopredeljenje su putem društvene mreže Facebook saopštili da je policija u potpunosti opkolila sedište njihovog pokreta. Oni su poručili: „Ulice su naše, a ne policijske“.

U međuvremenu, jedna grupa aktivista Samoopredeljenja je izašla iz sedišta tog pokreta i krenula u pravcu prištinske opštine, ali ih je u tome omela policija.

Policija pokušava da udalji pripadnike pokreta Samoopredeljenja, koristeći pritom „biber sprej“. 

Ljimaj je rekao da je jedini cilj ovih protesta da ljude koji su prihvatili briselski sporazum i sporazum o demarkaciji povuku potpise sa tih akata, dodavši da je „sporazumom o demarkaciji Crna Gora otela Kosovu oko 8.000 hektara“.

Haradinaj je u obraćanju zahvalio Sjedinjenim Državama, „čijom pomoći Kosovo danas u slobodi slavi Dan zastave Albanije“.

Prištinski paroh Darko Marinković koji je jutros, uprkos upozorenjima policije, služio godišnji parastos na groblju u Prištini, rekao je Srni da je policija udvostručila snage koje obezbjeđuje crkvu Sveti Nikola u Prištini.

Na protestu na trgu su se vijorile zastave Albanije i SAD, a demonstranti su uzvikivali „USA“ i „UČK“.

Povećan je broj patrola policije na prilaznim putevima Prištini, a saobraćaj je zabranjen kroz centar grada.

Inače, na ulicama Prištine primećene su tokom noći, a posebno jutros, veće mere bezbednosti i više pripadnika policije.

Mediji u Prištini navode da je policija počela sa bezbedonosnim procedurama od ranih jutarnjih sati sa pojačanim snagama koje su na terenu već od 07.00 sati.

Prištinski list „Koha“ podseća da je policija apelovala na građane da tokom nedelje izbegavaju masovne skupove i okupljanja zbog mogućih terorističkih napada.

Sa druge strane, opozicioni blok zatražio je juče na konferenciji za novinare da se ne dozvoli politizacija policije i da se omogući kretanje učesnicima mirnog protesta.

Na trgu u Prištini danas je postavljena bina ispred zgrade kosovske vlade koja je rezervisana za večerašnju proslavu Dana zastave u organizaciji gradskih vlasti.

Na centralnom gradskom šetalištu na banderama i objektima istaknute su albanske zastave, a u toku je i mini sajam na kojem se prodaju albanski simboli, šalovi, kape,

zastave i majice.

(MONDO/Agencije, Tanjug)

Share this post: