Hiljadu godina do zagrljaja koji ujedinjuje hrišćanstvo

patrijarh kiril papa franja susret poglavari crkva

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, i to je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha.

Sastanak crkvenih poglavara iza zatvorenih vrata trajao je više od dva sata, a pre samog njegovog početka, patrijarh Kiril je rekao kako se njih dvojica sastaju u pravo vreme.

Oni su se srdačno pozdravili i poljubili pre početka sastanka, a papa Franja je rekao „mi smo braća“.
Nakon dva sata razgovora, papa i patrijarh potpisali su zajedničku deklaraciju, u kojoj, pored ostalog, pozivaju svetsku zajednicu da pruže humanitarnu pomoć velikih razmera izbeglicama iz Sirije i Iraka.

Svečano potpisivanje dokumenta, održano je u jednoj od sala međunarodnog aerodroma u Havani, u kojoj je i održan razgovor.

Papa i patrijarh su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve.

U zajedničkoj deklaraciji oni su, takođe, pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u toj zemlji.

– Tugujemo zbog sukoba u Ukrajini koji je odneo već mnogo života, koji je pričinio bezbroj stradanja civilima, koji je uvukao društvo u duboku ekonomsku i humanitarnu krizu.

Pozivamo sve sukobljene strane da se vrate razumu, društvenoj solidarnosti i zalaganju za mir.

Pozivamo naše crkve u Ukrajini da se trude da se postigne sloga u društvu, suzdržavanje od neprijateljstva i da se ne podržava dalji razvoj sukoba – navedeno je u zajedničkoj deklaraciji pape i patrijarha.

U dokumentu je iskazana i nada da će rasklo među pravoslavnim vernicima Ukrajine biti prevladan na osnovu odgovarajućih kanonskih normi, da će svi pravoslavni hrišćani Ukrajine živeti u miru i slozi, a da će katoličke zajednice u toj zemlji doprineti tome da „hrišćansko bratsvo bude još očiglednije“.

Patrijarh i papa su ocenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama Istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji.

– Svedoci smo visoke vrednosti religiozne slobode, zahvaljujemo Bogu za obnavljanje hrišćanske vere bez presedana koje se dešava danas u Rusiji i u mnogim zemljama Istočne Evrope, gde su decenijama gospodarili ateistički režimi – navedeno je u tekstu deklaracije.

Osim teksta deklaracije, nakon sastanka oglasili su se i papa i patrijarh, koji su naveli da pavoslavna i katolička crkva mogu aktivno da rade zajedno.

– Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, s punim razumevanjem odgovornosti za svoje crkve, za svoj verujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumemo -rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, rezultati ovog razgovora daju mogućnost da se kaže da „danas dve crkve mogu aktivno da sarađuju štiteći hrišćane širom sveta i da s punom odgovornošću zajedno rade na tome da ne bude rata, da se svuda uvažava ljudski život“.

Papa Franja naveo je da je sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve razgovarao otvoreno, kao brat s bratom.

Crkveni velikodostojnici su razmenili i poklone, pa „Sputnjik“ prenosi da je patrijarh Kiril papi Franji poklonio ikonu Kazanjske Bogorodice.

Ta je ikona na poseban način ujedinila Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu, a jedna takva poklonjena je papi Jovanu Pavlu Drugom, koji je poštovao Bogorodicu.

Razgovor sa Merkel

foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, papa Franja poklonio je patrijarhu moskovskom relikviju slovenskog prosvetitelja Svetog Ćirila.

Inače, papa i patrijarh razgovarali su uz pratnju prevodilaca i zvaničnika koji su pripremali ovaj sastanak u najvećoj tajnosti, mitropolitom Hilarijonom, direktorom za spoljne poslove Moskovske patrijaršije i švajcarskim kardinalom Kurtom Kohom, predsednikom Saveta pontifikata za promociju jedinstva hriščana.

Sastanak pape i poglavara Ruske pravoslavne crkve smatra se istorijskim događajem posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Zajednička deklaracija trebalo bi da govori o progonima hrišćana i odbrani hriščanskih vrednosti u svetu, navode agencije.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

(Tanjug , Sputnjik)

Share this post: