HLADAN TUŠ za Vučića u Njujorku! PAKLENA DOBRODOŠLICA ZA SRPSKOG PREMIJERA!

Predsednik vlade Srbije

Premijer Srbije, na panelu posvećenom pomirenju u regionu 20 godina, od samog početka morao je da sluša priče o navodnim srpskim zločinima i Srbima zločincima!

Premijer Aleksandar Vučić poručio je večeras u Nujorku na panelu posvećenom pomirenju u regionu 20 godina nakon Dejtona, da smo ovde potrebni jedni drugima, te da moramo da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih.

Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u NJujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

„Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo“, objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da napravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

„Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku“, rekao je Vučić.

Inače, na panelu koji organizuje Fondacija Klinton, a koji je posvećen pomirenju u regionu 20 godina posle Dejtonskog sporazuma, govorio je i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a pre njih je svedočenje o zločinu u Srebrenici iznela Advija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.

Duraković: Iskazali smo hrabrost, bez toga nema pomirenja

Gradonačlenik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je na panelu u okviru godišnje konferencije Fondacije Klinton da su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dolaskom u Potočare, i on sam, pružanjem ruke Vučiću među 7.000 grobova, iskazali hrabrost ali da bez toga nema pomirenja.

„To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovek. i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali“, rekao je Duraković.

Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija sa dolaskom u Srebrenicu bila da promeni budućnost.

„Umesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli“, rekao je Duraković.

(Agencije)

Share this post: