Hladni rat se nije ni ohladio a već imamo probu novog, ovog puta uz GLOBALNO ZAGREVANJE

putin obama keri lavrov oland merkel

Svet strahuje da bi moglo da se pokaže da su u pravu oni koji opominju da nam se sprema veliki rat ili da se on već tiho vodi.

Nedostaje samo da neko od „graničara” – zapadni ili čak kineski, vođe Turske i Severne Koreje – zaista izgubi razum.

Amerika je napokon ublažila sankcije Kubi i predsednik Barak Obama idućeg meseca će posetiti ostrvo koje su on i njegovi prethodnici 54 godine držali pod najstrožim embargom.

Tek što se za Havanu ponovo pokrenulo vreme, dosad zamrznuto izolacijom, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je kako se ponekad pita da li se nalazimo u 2016. ili u 1962, godini kad je Hladni rat dve velesile u kubanskim vodama zamalo proključao u nuklearni sukob i opustošio svet.

[adsenseyu4]

Da izgovori takvo upozorenje, Medvedeva nije povukao trenutni zanos, jer je nedavno kazao i da bi vojni upad Turske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Siriju mogao dovesti do rata – kasnije se ispostavilo da je prevod njegove izjave diskutabilan, pa je ostalo nejasno da li je izustio „svetskog” ili nešto slično, no svakako zloslutno.

Još bi moglo da se pokaže da su u pravu oni koji opominju kako nam se sprema treći svetski rat ili kako se on već tiho vodi, jedino što nijedna od sukobljenih strana ne želi to otvoreno da prizna, kao što ni pre pada Berlinskog zida Rusija i Amerika nisu priznavale da se tuku preko svojih piona.

Nedostaje samo da neko od „graničara”, zapadni ili čak kineski, vođe Turske i Severne Koreje – Redžepu Tajipu Erdoganu se u poslednje vreme ionako pripisuje da više nije mnogo uračunljiviji od Kim Džong Una – zaista izgubi razum.

Ako bi poslao vojsku u Siriju, Erdogan bi rizikovao sudar s ruskim avionima, što bi prinudilo NATO na razmatranje da li da podrži svoju članicu ili da je ostavi da se sama izvlači iz nevolja, čime bi posredno priznao da ni alijansa ne okuplja sušte pravednike koji s Moskvom vojuju isključivo u ime opravdanih ciljeva.

Po drugom scenariju, Kim Džong Un samo što se nije oteo kontroli – planira da na jedan od projektila kakve testira ovih dana postavi nuklearnu bojevu glavu i lansira je na nekog od američkih saveznika na Pacifiku ili direktno na SAD.

(Politika)

[adsenseyu1]

Share this post: