HRVATI POBESNELI I POLUDELI ZBOG SRBIJE: „Lako je njima, iza sebe imaju…“

U Hrvatskoj su se očigledno jako unervozili zbog više nego uspešne posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i odličnih odnosa koji je uspostavio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Toliko su u lijepoj njihovoj besni i uplašeni da je čak glavna tema novog nedeljnika Express posvećena odnosima Srbije i Turske objavljena pod naslovom „Opaki savez“ (?!)

Spominju hrvatski mediji i nekakvu „tešku artiljeriju“, i Ivicu Dačića, a mi vam prenosimo deo najnervoznijeg kvaziduhovotog novinskog teksta poslednjih godina:

„Tokom nedavne posete turskog izaslanstva Srbiji videli smo da su tamošnji diplomati odlučili da upotrebe „tešku artiljeriju“. Naime, na jednom od službenih ručkova srpski ministar spoljih poslova Ivica Dačić prihvatio se mikrofona i na turskom jeziku zapevao okupljenom društvu.

Razdragi Erdogan i njegova supruga Emina oduševljeno su zapljeskali Dačiću, koji je kasnije, prema pisanju srpskih medija, zapevao i pesmu „Miljacka“ Halida Bešlića.

Priliku za zbližavanje s „dojučerašnjim neprijateljima“ iskoristio je i novi srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koje su osudile prošlogodišnji pokušaj vojnog udara u Turskoj.

– Reagovali smo i osudili taj pokušaj u neku ruku najvišeg oblika terorističkog delovanja i stali na stranu legalno izabranih organa Turske – kazao je Vučić.

Alfa i omega turske politike nije ostala dužna. U autorskom tekstu za srpsku Politiku pohvalio je Erdogan njihovo zajedništvo.

– Nikad nijedna od naših zemalja nije dopustila da njezini individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo posebno značenje tome da održimo dijalog i da razumemo jedni druge – stoji u Erdoganovomtekstu.

Takvo zbližavanje bilo je teško očekivati zbog odnosa službenog Beograda prema srpskim zločinima nad muslimanskim stanovništvom, ali Erdogan je vešt diplomata.

Nakon što mu je iz Evropske unije stigla de facto odbijenica za daljnje približavanje, a pogotovo nakon što je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc otvoreno rekao da Turska ne može postati članica Unije, Erdogan se okrenuo ostatku sveta, a Srbija je idealan partner za osvetu EU, baš kao što je to i Rusiji. (…)

Događaj koji bi ipak mogao da obeleži dalju saradnju Turske i Srbije nije Dačićevo pevanje niti Vučićevo prisećanje dobrih starih vremena političke saradnje. Zajednička poseta tokom srede dvojice državnih čelnika Novom Pazaru, kako su ga već dva političara nazvala, mostu prijateljstva.

Sandžak, naseljen većinski muslimanskim stanovništvom, nikad nije uživao veliku podršku službenog Beograda, ali nije imao ni takav separatistički pokret kakav je iznedrilo Kosovo. (…) Upravo zbog toga je neverojatno važno da su dva državnika u Novom Pazaru nadgledala potpisivanje sporazuma s turskom Agencijom za saradnju i koordinaciju.

Dan ranije je Erdogan najavio da Turska nudi i snabdevanje prirodnim gasom iz Rusije preko Turskog toka, što bi posebno trebalo i moglo da smeta hrvatskoj diplomatiji.

Naime, Turska je postala poželjna destinacija za transport gasa nakon propadanja Južnog toka, koji je trebalo da ide, između ostalog, i preko Hrvatske prema ostatku Evropske unije.

Sankcije, bugarsko protivljenje, okupacija Krima, sve to je imalo određenu ulogu u napuštanju projekta transporta gasa preko Hrvatske, a činilo se da će čak i preko Turske sve to teško ići. Rušenje ruskog aviona iznad Sirije i naknadno zahlađenje odnosa dve zemlje, pa ubijstvo ruskog ambasadora u Ankari ozbiljno su zapretili nastavku saradnje. Bilateralni odnosi se polako oporavljaju, a sad Turska i Rusija imaju zajedničkog geopolitičkoga konkurenta, Evropsku uniju.

Treba očekivati da će se ti odnosi nastaviti i u skoroj budućnosti, a Srbija bi mogla da ima daleko najveće koristi. Kad se dve tako velike ruke slože, svašta se može uraditi.

Srbija će željno očekivati šta će im doneti budućnost i novi, pomalo čak i neočekivani, saveznik, ali zasad se čini da je budućnost Vučićeve Srbije zaista svetla“.

(24sata.hr)

Share this post: