Hrvatska formirala specijalnu policijsku jedinicu i smestila je uz auto-put, evo zašto

Vožnja i inteligencija

foto-ilustracija: pixabay.com

Hrvatski ministar policije Davor Božinović predstaviće danas novoformiranu policijsku jediinicu Policijske uprave vukovarsko-sremske, koja će biti smeštena u hotelu „Spačva’, koji će im služiti kao smeštaj i centar za obuku.

Ova jedinica smeštena je neposredno uz auto-put Zagreb-Lipovac zbog stalnog migrantskog pritiska na granici.

Time će se, kako prenose hrvatski mediji, podići operativna sposobnost granične policije i brzina reakcije u skladu sa preporukama Evropske komisije, rekao je Božinović.

Policija će se u centru obučavati i stručno osposobljavati ne samo za pomoć hrvatske granične policije, već i drugih članica EU, u saradnji s Fronteksom, a troškovi će biti finansira iz fondova EU.

U međuvremenu zastupnik SDP Peđa Grbin je postavio poslaničko pitanje o postupanju hrvatske policije sa migrantima na granici, nakon što je na t-portalu objavljena priča migranata koji je rekao da su ga hrvatski policajci naterali da skine cipele i bos se vrati u Srbiju.

U prilogu su migranti pričali o fizičkom nasilju, otimanju jakni u kojima su imali novac i razbijanju mobilnih telefona.

U vladinom odgovoru se tvrdi da nije potvrđena tačnost ovih navoda, a prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova osnovna prava i dostojanstvo i im omogućuje pristup sistemu međunarodne zaštite ako im je takva zaštita potrebna.

„Hrvatska policija štiti državne granice i u tom cilju preduzima mere kojima se sprečavaju i odvraćaju migranti od nezakonitog ulaska u Hrvatsku, koristeći pritom sve, kako se navodi, raspoložive ljudske i tehničke resurse, uvažavajući ljudska prava migranata, čime se jasno pokazuje spremnost za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru i zaštiti njenih spoljnih granica“, stoji u odgovoru Banskih dvora.

(Tanjug)

Share this post: