HRVATSKA POSLANICA U EVROPSKOM PARLAMENTU otkrila sve hrvatske uslove za Srbiju da uđe u EU!

ruza-tomasic

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić tvrdi da Beograd nije spreman na rešavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom na bilateralnom nivou i da Hrvatska stoga nema drugo rešenje već da blokira pristupne pregovore Srbije i EU.

U razgovoru za Tanjug o tome šta bi se sve moglo pojaviti kao zahtev Hrvatske Srbiji da bi dala saglasnost na otvaranje poglavlja u daljem pristupnom procesu, Tomašić je istakla šta bi po njenom mišljenju moralo da bude na listi zahetva, a to je:

– da obezbedi prava hrvatskoj nacionalnoj manjini kakva srpska manjina uživa u Hrvatskoj,

– da reši pitanje nestalih,

– da vrati arhiv vukovarske bolnice

– da vrati „oteto“ kulturno blago, te

– da obeleži ratne logore za hrvatske civile i branitelje na svojoj teritoriji.

A, ona lično, kako kaže, ne bi se libila ni pokrenuti razgovore o ratnoj odšteti.

– Rat je vođen na teritoriji Hrvatske, Hrvatskoj je počinjena neverovatna šteta i Srbija to mora konačno priznati – smatra Tomašić.

– Na žalost, srpska strana dosad nije pokazala želju za brzim i efikasnim rešenjima ni jednog od ovih pitanja, pa se bojim da Hrvatska nema druge nego da blokira pregovore – navodi ona i dodaje da „u protivnom, ta otvorena pitanja nikad neće biti rešena i naše dvije zemlje neće nikad krenuti napred“.

Prema njenim rečima, Hrvatska je „puno napravila“, pre svega po pitanju povratka privatne imovine pripadnicima srpske nacionalne manjine, obnove njihovih kuća i osiguravanja drugih preduslova za siguran povratak Srba u Hrvatsku.

To je, kaže, uostalom, i EU tražila od Hrvatske za vreme pregovora.

– Sad bi bilo fer da Unija neke stvari traži i od Srbije. Nema blanko pristupnice ni za koga. Nije bilo za Hrvatsku, pa nema ni za Srbiju – uverena je Tomašič.

Ona takođe kaže da bi volela kada bi sva otvorena pitanja, poput onih koja su dovela do hrvatske blokade Poglavlja 26, mogla biti rešena bilateralno i tvrdi da Hrvatska već jako dugo to želi.

Međutim, pesimista je u pogledu poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije, a krivicu za to vidi na strani Beograda, koji, kako navodi, ne pokazuje želju za brzo i efikasno rešavanje bilo kojeg od otvorenih pitanja.

Stoga, ocenjuje da Hrvatska nema drugo rešenje, već da blokira pristupne pregovore Srbije sa EU.

(Tanjug)

Share this post: