HUMANOST ZA CIVILE: Srbija pomaže Rusima u Siriji!

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Srbija će se uz Belorusiju, Kinu, Indiju odazvati ruskom pozivu.

Srbija uskoro šalje humanitarnu pomoć ugroženim civilima u Siriji, i to je jop jedan dokaz koliko smo veliki narod.

Zamjenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov potvrdio je da će Srbi u sklopu humanitarne operacije Moskve uputiti pomoć u razrušeni sirijski grad Alep, koji je već duže vrijeme poporište žestokih borbi snaga predsjednika Bašara el Asada s pobunjenicima Islamske države.

Vojni analitičari ističu da će ta pomoć biti u vidu hrane i lijekova, medicinske pomoći i da nema govora o bilo kakvom vojnom angažmanu.

Ruski poziv

„Obaveza Srbije je da pomogne nastradalim ljudima, koliko je u njenoj moći. Ta pomoć neće biti velika, ali je od srca.

Rusija se svim silama bori protiv Iskamske države da bi našla trajno političko rješenje i omogućila Sirijcima da se vrate kući i tako ublaže migrantsku krizu u Evropi“, navodi sagovornik iz diplomatskih krugova.

Antonov je naveo da su Jermenija i Belorusija već pružile ogromnu pomoć Sirijcima, a kako ističe, očekuje se uključivanje Srbije, Kine, Azerbejdžana, Indije i Kazahstana.

„Pružanje humanitarne pomoći sirijskom narodu predstavlja važan korak kada je riječ o inicijativi Rusije u Siriji. Zahvalni smo svima koji nam pomažu“, kazao je Antonov.

Grad užasa

Drugi po veličini sirijski grad postao je sinonim užasa zbog patnji Sirijaca, pa je pomoć Srbije za svaku pohvalu, kaže bivši šef Vojnobezbjedonosne agencije Momir Stojanović.

„Kretanje po takvom ratnom području je visokorizično, a naša akcija ogledaće se u tome da transportujemo pomoć na aerodrom koji je pod kontrolom legalnih sirijskih snaga i vratimo se“, zaključuje Stojanović.

(Srbijadanas / Srpski Telegraf)

Share this post: