Incident: Hrvatska uputila protestnu notu Beogradu, ambasadorka Srbije odbila da je primi

Intervju

Andrej Plenković – foto: AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je danas napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti i najavio protestnu notu Srbiji.

O incidentu koji se dogodio tokom vikenda javnost je, posredstvom hrvatskih medija, obavestio predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov.

– Uložili smo protestnu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u Srbiji – rekao je Plenković na početku poslednje sednice vlade u ovoj godini.

HINA je juče izvestila da je povodom nedavnog incidenta u Sonti otpravnik poslova u hrvatskoj ambasadi u Beogradu preneo Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zabrinutost zbog „etnički motivisanog uznemiravanja i fizičkog napada“ i zatražio detaljne informacije od srpske strane, saopšteno je u sredu iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, prenela je Hina.

Policijska uprava Sombor je, u međuvremenu, saopštila da incident nije nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić tim povodom pozvana je danas u Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske, gde je odbila da primi protestnu notu.

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

– Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti – navela je ona.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Da je Nikolićeva odbila odbila da primi protestnu notu MIP-a Hrvatske saopštilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako je saopšteno, sa žaljenjem se konstatuje da je i ovoga „puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji“.

„Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona“, zaključuje Ministarstvo u saopštenju.

U nedelju 24. decembra nešto posle ponoći, posle verbalnog konflikta došlo je do tuče u Sonti u kojoj je učestvovalo više lica. Pripadnici MUP u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su izazavali tuču u kojoj je učestvovalo više lica.

Policijska uprava Sombor saopštila je potom da incident nije bio nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

(Tanjug)

Share this post: