UDARNA VEST – IRINEJ SE POŽALIO PRED NARODOM O NAPADU MINISTARKE ZORANE MIHAJLOVIĆ NA CRKVU I NJEGA LIČNO: „A sluša Vučić nju kao i mene isto…“

Poglavar SPC, patrijarh srpski Irinej, posle nekoliko dana ćutanja rešio je da se konačno oglasi i kaže šta zaista misli o napadu ministarke Zorane Mihajlović na Crkvu i njega lično!

On je ekskluzivno za „Alo!“ prokomentarisao ministarkino saopštenje, u kojem je tražila da SPC prekine da vrši pritisak na predsednika Aleksandra Vučića pred početak unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i da bude fer partner!

– A sluša Vučić nju kao i mene isto – rekao nam je s osmehom patrijarh Irinej na početku razgovora i nastavio:

– Neka je… Pustite… Priča svako šta mu dođe, pa tako i ona. Ne treba se obazirati – rekao nam je poglavar SPC, a onda nastavio tako što je potpuno demantovao reči potpredsednice Vlade, koja se ničim izazvana obrušila na Crkvu.

Crkva joj i nije dala orden

Upitan da prokomementariše to što se napad na Crkvu desio samo desetak dana nakon što se ministarka pohvalila kako joj je SPC dodelila Orden Svetog Simeona Mirotočivog, koji, kako je navela, SPC dodeljuje za poseban doprinos pospešivanju odnosa između Crkve i države, patrijarh odgovara:

– Nije njoj Crkva dala oreden, njoj je to dao vladika Jovan šumadijski – rekao nam je poglavar SPC.

– Istina je da mi nikakav pritisak na predsednika Vučića po pitanju Kosova ne vršimo, niti pomišljamo na to. Nisam ga čak dugo ni video. Crkva čeka zvanični poziv na dijalog, čekamo da vidimo šta će oni da kažu, pa ćemo sigurno izneti naš stav o toj temi. Nećemo ćutati, kao što o nikada nismo ćutali o Kosovu – rekao nam je patrijarh.

Podsećanja radi, ministarka Zorana Mihajlović navela je u nedelju da očekuje da SPC bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da pre početka razgovora ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Da situacija bude gora, ona je Crkvu kritikovala samo deset dana nakon što je od SPC nagrađena Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog.

– U tim razgovorima očekujem da će SPC, kao vekovni čuvar našeg naroda i kulture na Kosovu, biti dobar partner i da će svojim uticajem istinski pomoći u uspostavljanju nove vrste dijaloga između Srba i Albanaca.

Očekujem i da ne vrši pritisak pre početka razgovora o Kosovu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića – ističe se u saopštenju.

Mihajlovićeva je dodala da su sve dosadašnje politike dovele do toga da je Kosovo sve dalje od Srbije.

– Zato nam je potrebna nova, mudra i racionalna politika koju će sprovoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije – istakla je ona.

Kao što je „Alo!“ najavio, juče je održana vanredna sednica Sinoda SPC, na kojoj je jedna od tema dnevnog reda bio i napad ministarke Zorane Mihajlović na patrijarha i SPC.

– Bilo je reči o samom pokretanju dijaloga o Kosovu, ali je akcenat, na inicijativu nekoliko vladika koji su posebno šokirani i razočarani ministarkinom izjavom, bio i na njenom saopštenju, kojim je, kako su oni razumeli, pokušala da napravi jaz i razdor između Crkve i vrha države, odnosno samog predsednika i patrijarha – rekao je naš izvor.

Mihajlovićeva obesmišljava Vučićev poziv

Na ministarkine reči reagovao je juče i episkop bački Irinej, koji je rekao da njeno saopštenje, osim što zbunjuje nelogičnošću, „izaziva i nedoumice oko smisla i mogućnosti dijaloga, makar onakvog kako ga je u više navrata opisao predsednik Aleksandar Vučić“.

– Mihajlovićeva zapravo demantuje i svesno obesmišljava poziv gospodina Vučića na zaista nužni dijalog o budućnosti Srba i svih građana Srbije u našoj južnoj pokrajini – naveo je episkop bački Irinej za „Večernje novosti”.

(Mediji)

Share this post: