Istočnoevropske članice NATO u strahu od napada: PUTIN stiže na „generalnu probu rata“ – VIDEO

Pretnja

foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se u ponedeljak očekuje prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina na rusko-beloruskim vojnim vežbama „Zapad-2017“, prenosi Rojters.

Peskov je naveo da će Putin posmatrati vežbe iz komandnog centra blizu Sankt Peterburga.

I pored svih ruskih pokušaja smirivanja, članice NATO veoma su zabrinute zbog rusko-beloruskih vojnih vežbi „Zapad-2017“, a pre svega je reč o istočnoevropskim članicama Alijanse koje strahuju da bi Rusija mogla da ih napadne, navodi „Dojče vele“ (DW).

DW se pita da li je Zapad, dakle NATO, imaginarni neprijatelj rusko-beloruske vojne vežbe nazvane „Zapad-2017„. Navodi se da rusko Ministarstvo odbrane to negira i tvrdi da je manevar „potpuno defanzivne prirode i nije usmeren ni prema jednoj zemlji, niti grupi zemalja“.

– Izabrali smo vojna uporišta koja su dosta daleko od granice Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije – dodaje savetnik beloruskog ministra odbrane Oleg Vojnov za svaki slučaj, navodi DW.

Navodi se da dve vojske imaju fiktivne neprijatelje kojima su čak dali i imena: Vajšorija, Lubenija i Vesbarija.

Međutim baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi to mogla da budu i njihova imena – one se još uvek dobro sećaju poslednje ruske vojne vežbe koja se takođe zvala „Zapad“ iz 2013. godine.

Nekoliko meseci kasnije, Rusija je zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim i tamo je, kao što je poznato – i ostala, navodi DW.

(Tanjug)

Share this post: