Istraživanje: PAŠTETE i VIRŠLE ubedljivo najgore, SLANINA i PRŠUTA nisu strašne…

Ilustracija

foto: pixabay.com

Svakodnevno prekomerno konzumiranje pašteta i viršli siguran je način da dobijete rak debelog creva, a domaća slanina i pršuta su daleko manje kancerogene.

Ubedljivo najzdravije je meso konja i divljači, dok je svinjetina, uprkos predrasudama manje opasna od teletine, jagnjetine i piletine, piše Informer.

Nutricionista Milka Raičević smatra da su viršle i paštete ubedljivo najnezdravije namirnice, dok ostale mesne prerađevine nisu štetne ako se pravilno konzumiraju.

– Od viršli i pašteta nema gore hrane. U pašteti se nalazi sve ono najgore po zdravlje ljudi – kandže, kljunovi, nitrati, veštačke boje, so

Naravno, niko neće da dobije rak ako dobije jednu paštetu u 15 dana ali ako je konzumira svakodnevno, onda je vrlo verovatno da hoće – navodi Milka Raičević za Informer.

Ona preporučuje tri do pet šnita slanine i domaće pršute u toku jedne nedelje, jer u tom slučaju štetna dejstva ovih namirnica ne mogu da dođu do izražaja.

– Najbolje je da slaninu malo propržite kako bi se izvukao deo masnoće. Kobasice ne bi trebalo jesti više od jedanput nedeljno jer su one štetnije od slanine i pršute. Sveže crveno meso na stolu treba da se nađe najviše dva puta, osim u ishrani dece, kojoj se mesni obrok preporučuje tri puta.

Najzdravije je konjsko i meso divljači, zatim domaća svinjetina, pa tek onda sve druge vrste mesa.

Ne savetujem piletinu koje se može naći u našim prodavnicama jer je puno hormona, preporučujem piletinu koja se gaji u seoskim domaćinstvima – precizira Raičević.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da se zbog količine otpadaka, koji se stavljaju u paštete i viršle, ti proizvodi hitno moraju deklarisati kao opasni po život.

– Upravo u njih se stavlja otpad koji se u Evropi koristi za ishranu životinja. U toku prošle godine uvezli smo 35.000 tona masnog otpada, od kojeg se u Evropi uglavnom pravi hrana za životinje.

To je završilo u viršlama, paštetama i salami, koje mi sada jedemo i trujemo sebe polako ali sigurno – rekao je Papović.

(Informer)

Share this post: