Ivica Dačić o pregovorima: Sve osim nezavisnosti Kosova je prihvatljivo!

Ilustracija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da na sutrašnjem kosovskom dijalogu u Briselu neće biti promena u stavovima Srbije, da će srpska strana biti konstruktivna, ali da nijednim potezom neće priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao novinarima u Milanu, gde je učestvovao na Međunarodnom sajmu Ekspo 2015, da u Briselu očekuje napredak, ali ne po cenu nacionalnih interesa Srbije.

„Nijednim svojim potezom ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova, a sve što je iznad toga je prihvatljivo“, naglasio je Dačić, navodeći da se o svemu može diskutovati, osim o priznavanju Kosova.

On je dodao da je Beograd zato odbijao do sada sve indirektne pokušaje da se kroz neutralne pregovore propagira ili definiše nezavisnost Kosova, a tako će se ponašati i dalje.

Dačić, koji će sutra sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati u pregovorima sa Prištinom, rekao je da se, prema saznanjima iz diplomatskih krugova, mnogo očekuje od tih razgovora.

„To nesumnjivo znači da će pritisak biti veliki, ali Srbija će sigurno imati konstruktivan prilaz kao i do sada“, istakao je Dačić, navodeći da ne zavisi samo od srpske strane da li će doći do konstruktivnih dogovora.

On je dodao da je albanska strana do sada odbijala da se saglasi sa nekim predlozima poput formiranja zajednice srpskih opština.

(Srna)

Share this post: