Izjava Vladimira Putina nakon pregovora u Minsku

Dogovor

Pregovori u Minsku „normandijske četvorke“ – Vladimira Putina, Angele Merkel, Fransoa Olanda i Petra Porošenka – trajali su punih 16 sati, ali su doneli rezultat.

Ruski lider je, naglasivši da minula noć nije bila od najlakših u njegovom životu, ali da je zato jutro dobro, o rezultatima pregovora rekao i ovo:

„Dogovorili smo se o mnogo čemu. Prvo, o prekidu vatre od 00.00 sati 15 februara. Druga pozicija, koju smatram izvanredno važnom, jeste odmicanje teškog naoružanja od trenutnih linija dodira za ukrajinske jedinice, a za Donbas – od linija koje su označene u sporazumima iz Minska od 19 septembra“.

Putin je objavio da je rezultat samita i potpisani dokument kontaknte grupe o merama za primenu prethodnih dogovora i memoranduma iz Minska.

Šef ruske države se sa Porošenkom dogovorio da daju naloge vojnim ekspertima da ocene situaciju u Debaljcevu.

Prenosimo puni tekst Putinove izjave:

„Dobro jutro!

Ovo nije najbolja noć u mom životu, ali je jutro, po mom mišljenju, dobro. Zato što smo, bez obzira na sve teškoće u pregovaračkom procesu, ipak uspeli da se dogovorimo o najvažnijem.

Uzgred, zašto je toliko dugo trajalo usaglašavanje?

Mislim da je to zbog toga što, nažalost, kijevske vlasti još uvek odbijaju direktne kontakte s predstavnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Uprkos tome što su one nepriznate, treba uzimati u obzir životnu realnost, i ako svi žele da se dogovore da se izgrade dugoročni odnosi, onda treba ići na direkte kontakte.

Mi smo radili u uslovima kakvi jesu, i dogovorili smo, po mom mišljenju, mnogo toga.

Prvo, dogovorili smo se o prekidu vatre od 00.00 sati 15. februara.

Druga pozicija, koju smatram izuzetno važnom, jeste povlačenje teškog naoružanja od današnje linije razdvajanja za ukrajinske snage, i od linije označene 19. septembra prošle godine u minskim dogovorima za ustanike Donbasa.

Dalje, set pitanja vezanih za dugoročno političko rešenje.

Tu postoji nekoliko tačaka.

Prva od njih je ustavna reforma, u kojoj treba da budu uzeti u obzir legitimna prava ljudi koji žive na teritoriji Donbasa.

Dalje slede pitanja vezana rešavanje pograničnih pitanja u dogovoru s ustanicima Donbasa, humanitarna pitanja, implementacija, to jest stupanje na snagu zakona o posebnom statusu tih teritorija – Donjecka i Luganska.

I na kraju, ceo set pitanja ekonomske i humanitarne prirode.

Računamo na to da će sve strane demonstrirati uzdržanost u najskorije vreme do prekida vatre.

Iako se problem ovde sastojao u tome što predstavnici DNR i LNR tvrde da su, kao odgovor na agresivne poteze kijevskih vlasti, ne samo zadržali napade kijevskih snaga, već su i, nakon prelaska u ofanzivu, opkolili značajnu grupaciju, između šest i osam hiljada ljudi.

I oni, naravno, računaju da će ta grupacija položiti oružje i prestati da pruža otpor.

Mi ćemo ipak pozvati obe strane da demonstriraju uzdržanost i da, kako bi se izbeglo nepotrebno krvoproliće i žrtve, čine sve da se razdvajanje vojski i povlačenje teške tehnike odvija bez suvišnog krvoprolića, koje nikome nije potrebno.

Predstavnici državnog vrha Ukrajine smatraju da nema nikakvog opkoljavanja, i zato smatraju da će sve proći prilično mirno.

Ja sam u početku imao sumnje, i spreman sam da ih podelim sa vama.

Ako to opkoljavanje zaista postoji, polazeći od normalne logike, oni koji su u okruženju će pokušavati da se iz njega izvuku, a oni koji su spolja će pokušavati da naprave koridor za izlazak svojih opkoljenih vojnika.

Ali, ja i predsednik Porošenko smo se dogovorili da ćemo dati naloge – ja sam spreman da to učinim – našim vojnim stručnjacima da utvrde šta se tamo zaista dešava u stvarnosti.

I da, ponavljam to još jednom, izrade, ili bar da pokušaju da izrade neki set mera za verifikovanje donetih odluka, za njihovu proveru i poštovanje s obe strane.

Još jednom pozivam obe sukobljene strane da što je moguće pre prekinu krvoproliće i pređu na realan politički proces dugoročnog rešavanja.

(Odgovor na pitanje ruskog novinara.)

Jedan dokument je upravo potpisan. Taj dokument je potpisala minska Kontakt grupa, on se zove – „Kompleks mera za realizaciju Minskih dogovora“.

Drugi dokument se ne potpisuje – jer je to izjava predsednika Francukse, Predsednika Ukrajine, vašeg pokornog sluge i kancelara Savezne Republike Nemačke da podržavamo taj proces“.

Predsednici Donjecke i Luganske Republike – Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnjickij – su ga potpisali. Međutim, Zaharčenko je pri tom ukazao da sve njegove tačke traže „dodatno usaglašavanje“.

„To je neophodno – naglasio je Zaharčenko – zato što novih susreta i memoranduma neće biti ako dođe kršenja ovoga što je upravo potpisano“.

Predsednik DNR je podvukao: „Zahvaljujući garancijama predsednika Rusije i Francuske i nemačke kancelarke došli smo do sporazuma koji će, nadamo se, okončati ratna dejstva i omogućiti Donjeckoj i Luganskoj Republici da se okrenu mirnom stvaralačkom radu za dobro našeg naroda. Nadam se da ćemo ovim korakom pomoći i samoj Ukrajini da se izmeni“.

„Kompleks mera“ se pojavio posle 14 sati pregovora. Odmah je bio prosleđen kontaktnoj grupi da ga razmotri. Međutim, Zaharčenko i Plotnjickij su u prvi mah odbijali da ga potpišu.

U kontaktnoj grupi sa ukrajinske strane su bili: lider udruženja „UKrajinski izbor“ Viktor Medvedčuk i bivši predsednik te zemlje Leonid Kučma.

U radu grupe su učestvovali i ruski amnasador u Kijevu Mihail Zurabov i predstavnica OEBS Hajdi Talijavini.

Oland je po završetku „duge noći“ potvrdio da su postignute saglasnosti o prekidu vatre i „političkom rešenju“.

Naglasio je da dogovoreno „daje pravo na ozbiljnu nadu“.

„Da, ovo je ozbiljna nada. Ovo je olakšanje za Evropu. Naravno, sve ovo tek treba realizovati“.

Svi učesnici pregovora su se zahvalili domaćinu – beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku. To je naročito naglašeno učinila Merkelova.

Njih dvoje su više minuta stojeći razgovarali. Na ruskom. Uglavnom je govorila ona.

(Fakti)

Share this post: