JEZIVO: Na starom pravoslavnom groblju u Đakovici, ALBANCI GRADE SUD!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Srpske porodice iz Đakovice ogorčene su odlukom da se na starom pravoslavnom groblju gradi sud. Albanci su na tom mestu već srušili crkvu i napravili gradski park, a sada će tu biti tri zgrade suda.

– Na starom pravoslavnom groblju u Đakovici, na kojem sada albanske vlasti grade zgrade suda, sahranjen mi je svekar Spiro Stanojević 1963. godine. To je naše staro pravoslavno groblje i to znaju svi Albanci u gradu, ali očigledno da njima ništa nije sveto, pa ni kosti pokojnika – priča za “Novosti” Dušanka Stanojević (84), jedna od raseljenih iz Đakovice.

Prema rečima Dragojle Đikić (75), koja je pre penzije radila kao prosvetni radnik u Đakovici, groblje datira iz perioda pre i posle Prvog svetskog rata i bilo je veliko.

– Iako je vremenom urušavano, na njemu je do 1999. godine bilo na stotine nadgrobnih spomenika. Ja sam kao devojčica odlazila sa majkom jer mi je na tom groblju sahranjen deda koji je umro mlad, ali i brojna rodbina. Pouzdano znam da se na tom groblju nalaze grobovi i dva ruska geometra kao i jedne Ruskinje, nastavnice baleta koja nas je kao male učila ovoj umetnosti – priča Dragojla.

Njen otac, koji je preminuo pre 44 godine, je, kaže, prvi Srbin iz Đakovice koji je sahranjen na novom groblju u Piskotama.

Brojna rodbina Slađane Kuzmanović (50) sahranjena je na starom pravoslavnom groblju u Đakovici, a ona je još kao devojčica odlazila sa majkom da zapali sveće rođacima, ali i francuskim i engleskim vojnicima koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

Njen otac je preminuo 1981. godine i sahranjen je na groblju u Piskotama, ali su, tada, kako kaže,  i dalje svi Srbi iz grada odlazili na zadušnice na staro pravoslavno groblje.

Marina Savić (51), koja je pre odlaska iz Đakovice živela u kući preko puta ovog groblja, kaže da su albanske vlasti posle 1999. godine porušile i pravoslavnu crkvu u centru Đakovice i tu napravile gradski park.

(Telegraf.rs, Večernje novosti)

Share this post: