Jezivo svedočenje „računovođe iz Aušvica“: Takve zločine normalan čovek ne može da shvati!

Oskar Grening

Oskar Grening (93), bivši čuvar nacističkog logora u Aušvicu kojem je počelo suđenje u Lueneburgu na severu Nemačke, šokirao je prisutne u sudu svedočenjem o zverstvima u tom logoru.

„Računovođa iz Aušvica“, kako su ga prozvali, naveo je kako je gledao kako esesovac udara bebu o kamion do smrti, prilikom dolaska novih Jevreja u logor.

– Moj prvi rad na prihvatnoj rampi mora da je bio negde u novembru 1942… i tu se desilo nešto što mi se urezalo u sećanje. Novopridošli su već otišli i prtljag je bio odnet, kada se odjednom ukazala beba koja je bila ostavljena. Oficir SS je uhvatio za noge i lupao je o čelične šipke kamiona, da bi je potom bacio u đubre na šinama. Srce mi je stalo. Bio sam šokiran, pa iako nisam imao prava da mu kažem ništa, kazao sam mu: „To što si upravo učinio, mislim da nije u redu“ – tvrdi Grening.

Kaže da je dobio leden odgovor od esesovca.

– A šta bi ti uradio? Trčao za tom ženom i vratio joj bebu? – navodno je odgovorio oficir.

Grening kaže da je bio izuzetno potresen i da je kasnije zatražio od komandanta premeštaj iz Aušvica. On je ispričao sudu da je obezbeđivao prolaz hiljada Jevreja od stočnih vagona direktno do gasnih komora i da deli „moralnu krivicu“ za to što se dogodilo.

Tužilaštvo Greninga tereti po 300.000 tačaka optužnice za učestvovanje u ubijanju, a on tvrdi da je bio svedok zverstava, ali da nije učestvovao u njima.

Greningov posao je bio da prikuplja stvari koje su pripadale deportovanima nakon što bi oni stigli u logor i prolazili kroz proces selekcije koji je za mnoge značio odlazak u gasne komore.

On je proveravao njihov prtljag, uzimao i brojao sav novac koji je nalazio i slao ga u centralu SS u Berlinu, gde je on korišćen za finansiranje ratnih operacija nacista.

(Blic)

Share this post: