Kada će biti kažnjeni zločini počinjeni u „Oluji“?

Proterivanje Srba

Hrvatsko pravosuđe je za zločine počinjene u operaciji „Oluja“ podiglo tri optužnice,pravosnažno je osuđen samo Božo Bačelić za zločine u Prokljanu i Mandićima.

To su ukazali učesnici skupa koji je u Zagrebu organizovalo Srpsko narodno veće (SNV) i još nekoliko organizacija.

„Zašto nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, kada su tadašnji predsednik Ivo Josipović i aktuelni premijer Milanović kazali da će se suđenje onima koji su počinili zločine u „Oluji“ nastaviti u Hrvatskoj, nije učinjeno ništa?“, upitao je predsednik SNV Milorad Pupovac.

Konstatujući da u poslednje tri godine u hrvatskom društvu ponovo jača neprijateljstvo prema Srbima, on je postavio pitanje na temelju kojih racionalnih argumenata je ponovo pokrenuta kampanja protiv „ono malo Srba koji su ostali u Hrvatskoj i koji čine sve za njenu dobrobit“, saopštio je SNV.

„Zašto se u Hrvatskoj vodi kampanja kojom se žele rasvetliti zločini počinjeni nakon Drugog svetskog rata, a nema snage da se isto uradi i sa zločinima počinjenim u ratu koji se vodio od 1991. do 1995, a posebno u „Oluji“?“, zapitao je on.

Pupovac pita i zašto Hrvatska nema snage da se suoči s činjenicom o tolikom broju ubijenih nedužnih, starih i nemoćnih, da su tolika naselja popaljena i razrušena i da je preko 200.000 ljudi moralo otići, a da im pri tom nije omogućeno da se vrate na način kojim je to omogućeno građanima na drugim prostorima bivše Jugoslavije.

Vesna Teršelič, direktorka Centra za suočavanje s prošlošću Dokumenti, podsetila je da hrvatske institucije nisu okončale prikupljanje podataka o svim ubijenima i nestalima tokom poslednjeg rata.

oluja02

U tom kontekstu, ona je podsetila na podatke Hrvatskog Helsinškog odbora koji govore da je u „Oluji“ i neposredno nakon nje ubijeno 667 civila, a pozvala se i na podatke UNHCR-a prema kojima je tokom i nakon te akcije iz Hrvatske izbeglo više od 200.000 Srba.

„U Hrvatsku se ukupno vratilo 133.705 osoba srpske nacionalnosti, a od tog broja je njih 48 odsto tu nastavilo da živi. Veliki broj povratnika je u međuvremenu preminuo“, rekla je ona.

Teršelič je podsetila i da je tokom suđenja Gotovini i drugima utvrđeno da su u „Oluji“ kršeni zakoni i običaji ratovanja, da su vršena ubijanja i progoni s ciljem krajnjeg uklanjanja Srba iz Krajine.

Na skupu u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu danas je predstavljen interaktivni narativ „Oluja u Hagu“, a reč je o prikazu ključnih činjenica, argumenata i dokaza optužbe i odbrane iznesenih tokom suđenja pred Haškim tribunalom u predmetu Gotovina i drugi.

Uz to, predstavljen je i niz aktivnosti koje SNV i Dokumenta organizuju povodom sećanja na sve nestale i ubijene tokom i nakon akcije „Oluja“.

Interaktivni narativ je predstavljen u organizaciji SNV, SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu i Centra za suočavanje s prošlošću Dokumenti, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Share this post: