Kajl Skot: Tramp Srbima dao lažnu nadu

Ambasador SAD

Kajl Skot – foto: Tanjug

Neki građani Srbije su imali prevelike nade kada su pomislili da će izbor Donalda Trampa za predsednika SAD označiti promenu politike prema Srbiji i regionu, smatra ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot.

„Možda su ove nade preuveličane jer sve zemlje politiku baziraju na interesima i nema značajnih promena ni u administraciji predsednika Trampa, koja je posvećena značaju Evrope i punoj integraciji Srbije u Evropsku uniju“, rekao je Skot u intervjuu za list Blic.

Govoreći o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Skot je rekao da „buka“ na tu temu dolazi od onih koji žele da vatrogasci obučeni za pružanje pomoći u vanrednim situacijama dobiju diplomatski i teritorijalni imunitet.

„To nije normalno. I mi i rukovodstvo Srbije bi trebalo da se zapitamo — zašto je toliko važno za Moskvu i zašto to zahtevaju. Šta im kažemo? Srbija bi trebalo da bude pažljivija i sumnjičava u vezi sa ovim jer taj zahtev nije u redu. Mi ćemo da nastavimo da budemo sumnjičavi i da se pitamo šta su krajnji ciljevi za eventualno davanje diplomatskog statusa centru u Nišu“, rekao je Skot.

Upitan o problemu Kosova, Skot je rekao da jedino stabilno dugoročno rešenje mogu doneti dugi razgovori i direktan dogovor Srba i Albanaca, uključujući Briselski dijalog koji SAD podržavaju.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: