KAO PEČURKE: Zaboravite ID, nova pretnja svetu je teroristička grupa koja deluje iz senke! (VIDEO)

sirija teroristi dzihadisti irak muslimani isis isil

Gotovo da ne prođe jedan dan bez vesti o napretku koalicionih snaga vođenih SAD-om u ratu protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Poslednjih nekoliko meseci, koalicione snage obezbedile su sirijsko-tursku granicu, preuzele Ramadi i prekinule dotok boraca i zaliha terorističkoj grupi u njihovim uporištima, Raqqi i Mosuli, piše CNN.

No daleko je to još od pobede, a SAD je dosad pokleknuo pod brojnim zamkama u Iraku i Siriji – od kojih su one najsmrtonosnije postavili pripadnici Al-Kaide. Jabhat al-Nusra, Al-Kaidin sirijski saveznik, puno je opasniji od ID-a.

Ove dve grupe imaju jedan cilj, a to je da uspostavi globalni kalifat, no koriste različita sredstva da ga ostvare. Dok Islamska država puni novinarske strane, Al-Kaida vodi tihi rat i odgovara im američka fokusiranost na ID.

[adsenseyu4]

Povratak na svetsku scenu planiraju kada ID bude poražen.

Dok ID nemilosrdno vlada preuzetim teritorijama, Jabhat al-Nusra pruža podršku pobunjenicima protiv vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada i neguje lokalne odnose s meštanima i drugim pobunjenicima koje će jednog dana upotrebiti protiv Amerike.

Potom će tim odnosima manipulisati kako bi postigli dominaciju, direktno napasti grupe koje pomaže SAD i poraziti ih.

Legitimnost koju su dobili boreći se na strani opozicije iskoristiti će za transformaciju sirijskog društva dok na posletku ne prihvate Al-Kaidu.

Jabhat al-Nusra već stvara strukture vlasti, poput sudova i društvenih usluga i koristi ih kako bi promenili verske poglede sirijske opozicije i naroda.

Ova grupa već vlada delovima Sirije pomoću jednog oblika religijskog zakona sličnog onom koji koristi Islamska država: žene su u Raqqi koju kontroliše ID, kao i u Idilibu koje drži opozicija, prisiljene nositi burku.

U međuvremenu, kroz vojne i verske kampove za decu, indoktriniraju novu generaciju boraca za budući rat sa Zapadom.

[adsenseyu1]

Jabhat al-Nusra se takođe vrlo brže prilagođava od Islamske države.

Namerno ne kontroliše određeni teren i zato ih je teže naciljati, pošto ih se ne može napasti bez da se ubiju pripadnici modernijih sirijskih opozicionih grupa s kojima sarađuju.

Međutim, Amerika ne vidi Jabhat al-Nusra kao pretnju, a njihova politika im nehotice pruža podršku.

Američki pristanak na ruske vazdušne napade u Siriji dopušta Rusiji da naudi opozicionim grupama koje su ujedno suočene i sa Jabhat al-Nusra i ID-om, te manipuliše u korist Asadovog režima.

SAD još potencijalno ima saveznike u borbi protiv obe ove terorističke grupe.

No rusko napadanje opozicije će odvesti ove grupe u ruke Al-Kaide, ne zato jer to žele, već jer se više neće imati kome obratiti za pomoć.

SAD mora hitno delovati kako bi očuvali modernu opoziciju koja će biti važna za osiguranje buduće Sirije koja neće biti u rukama Al-Kaide. Kako bi to postigli, moraju napustiti svoju fiksaciju nad ID-om i prepoznati da je Jabhat al-Nusra još veća pretnja, piše CNN.

(jutarnji.hr)

Share this post: