KAO PRAVI VLADAR DOSTOJAN ČASTI, IDEMO DALJE: Pošto je spasio Siriju, Putin sada kreće na Libiju!

putin

Pošto je uspeo da reši situaciju u Siriji, Putin sada namerava da isto učini i u Libiji.

Tu se ponovo javlja konflikt sa Zapadom u kom Zapad navodno podržava demokratsku vlast, Putin podržava autoritativnu i militarističku vlast, a ISIS čuči u sredini postajući meta retorike obe strane, piše (Webtribune.rs).

Međutim, Zapad će ponovo biti izmanevrisan. Vlada koju podržava Zapad u Tripoliju je sve samo ne demokratska i jedva je drži koalicija koju, između ostalog, čine bivši džihadisti Al Kaide.

Ova koalicija polako ali sigurno uzurpira institucije vlasti koje priznaju Zapad i UN. Veoma je mala granica između haosa i i reda u Libiji.

U međuvremenu, u istočnom gradu Tobruk dolazi do otuđenja od izabrane vlasti u Libiji pod uticajem generala Haftara koji kontroliše istok države i većinu naftnih polja, a kojeg podržava Rusija.

Sada se navodi da su Rusi pomogli istočnom delu države da odštampa 4 milijarde libijskih dinara, podržanih naftom, kako bi učvrstili rivalsku centralnu banku u odnosu na onu u Tripoliju.

Putin pomaže Haftaru da izgradi paralelne državne institucije u odnosu na one koje je Zapad sastavio u državi, a uz brojna bogatstva i vojnu snagu na istoku može se očekivati uzurpcija trenutno legitimnih institucija u Libiji.

Kao i u Siriji, ne postoji potreba za javnim sukobom između Zapadom podržane vlasti u Tripoliju i istočnog dela koji podržava Rusija.

Oni mogu da se pretvaraju da naoružavaju svoje klijente, pa čak i da šalju vojsku pod izgovorom borbe protiv ISIS-a u Sirteu, grada koji se nalazi između dve glavne frakcije.

Ono što Putin radi je stara dobra politika sfere uticaja slična onoj u vreme Hladnog rata. Međutim, Zapad ne uspeva da odgovori na to delovanje i odbija da prihvati realnost u kojoj ne može ništa da učini pred Putinovim zauzimanjem Bliskog istoka.

Obamina administracija neće dozvoliti da bude uvučena u novi rat u Libiji dok Evropljani koji su doprineli rušenju Gadafija 2011. godine, Velika Britanija i Francuska, imaju ozbiljnije probleme u svojim državama.

Velika Britanija je zauzeta svojim referendumom o izlasku iz Evropske unije, dok je Francuska zauzeta ozbiljnim industrijskim problemima.

Putin zapravo stvara šablon po kom bi i ostale države Bliskog istoka, tradicionalne saveznike Rusije, mogao da uvuče u svoju sferu uticaja.

Činjenica je da su autokratski i sekularni vladari na Bliskom istoku sada shvatili koliko je nepouzdana administracija Zapada.

Javno mnjenje i zapadni lideri uporno podržavaju demokratske ustanke i islamske upade, dok Putin i Rusija podržavaju svoje saveznike u Siriji i Libiji i njihove suverene vlasti.

Oni su stajali uz Asada u Siriji i stajaće uz administraciju u Libiji, a možda jednog dana i uz predsednika Abdel Fata al Sisija u Egiptu.

(Webtribune.rs)

Share this post: