KARL BILT: Šta god mi mislili, narod u Turskoj je rekao svoje, da li ste svesni šta će biti kada Putin ode kod Erdogana

karl bilt

Bivši premijer Švedske Karl Bilt kritikovao je odnos EU prema nedavnom pokušaju puča u Turskoj.

On je pozvao evropske lidere da otvoreno podrže vlasti u Ankari i zaključio da bi posledice prevrata, da je uspeo, bile nesagledive i verovatno odvele zemlju u građanski rat.

„EU bi bila u mnogo boljoj poziciji danas da su njeni lideri odmah otputovali u Tursku da izraze svoje užasavanje prema puču, da čestitaju narodu Turske što ga je osujetio i da se sastanu sa predsednikom, vladom, liderima u parlamentu i drugima da razgovaraju kako da zajedno osiguraju demokratski i evropski put za Tursku“, napisao je Bilt u autorskom tekstu za briselski sajt „Politiko“.

Bilt je konstatovao da EU nikada do sada nije iskusila „ozbiljan“ vojni udar u bilo kojoj svojoj članici ili zemlji kandidatu, ali da je u noći prevrata prošlo dosta vremena dok je EU osudila događaje.

„I nije bilo ni nagoveštaja da će neki visoki zvaničnik EU otputovati u Tursku da podrži zemlju kandidata (za EU), koja se suočava sa najvećom pretnjom po svoj ustavni poredak.

Umesto toga, evropski lideri odmah su počeli da preispituju mere koje su turske vlasti preduzele da sklone sa pozicija one za koje se smatra da su u vezi sa pokretom (Fetulaha) Gulena“, naveo je Bilt, kopredsednik Evropskog saveta za međunarodne odnose.

Uz pitanje – „Da li je Brisel uspavan, ili samo nezainteresovan?“, Bilt zaključuje da bi sada moglo da se dogodi da predsednik Rusije Vladimir Putin bude prvi lider koji će se sastati s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom nakon pokušaja vojnog udara, a za takvu mogućnost švedski političar kaže da bi bila „ponižavajuća za Evropu“.

„Kada je Turska zatražila izuzeće od Evropske konvencije o ljudskim pravima, lideri EU su vikali sa negodovanjem, zaboravljajući da je Francuska uradila isto posle novembarskih terorističkih napada u Parizu“, konstatovao je Bilt.

On je još naveo da nema garancija da će sve to preduprediti da Turska klizi ka autoritarizmu, ali da bi Evropa „makar trebalo da ustane u odbranu svojih političkih ideala i demokratskih vrednosti“.

(B92)

Share this post: