Katanac za naš „Južni tok“

Bugarska

Kompanija “Gasprom” i definitivno odustaje od izgradnje međunarodnog gasovoda kroz našu zemlju.

Rusi i zvanično odustaju od izgradnje gasovoda u našoj zemlji. Kako su „Novostima“ rekli u „Gaspromu“, na preduzeće „Južni tok Srbija“ će biti stavljen – katanac.

Firma koja postoji već šest godina, osnovana je zajednički ruskim i srpskim ulaganjem kako bi se gas sproveo iz Rusije i preko Srbije.

Kada je „Gasprom“ pokupovao akcije evropskih ulagača u „Južni tok“ krajem prošle godine, postavljeno je i pitanje šta će biti sa srpskom firmom koja je radila na ovom projektu. Iako su u predstavništvu „Južnog toka Srbija“, koje posluje u Novom Sadu, rekli da firma nastavlja da radi, objasnili su da će svaka promena biti doneta odlukom akcionara. Kako „Gasprom“ u ovom preduzeću, koje je u Švajcarskoj osnovano 2009. godine, ima većinsko vlasništvo od 51 odsto, on može i da ga zatvori.

– Zbog prestanka realizacije projekta za izgradnju gasovoda „Južni tok“, delatnost posebne namene kompaniji „Južni tok“ d.o.o. Novi Sad će biti suspendovana – kažu u „Gaspromu“.

Firma funkcioniše kao „ofšor“ kompanija kod nas, a manji deo od 49 odsto udela pripada „Srbijagasu“. Zaposlene, kojih ima oko 40, plaća – ruska strana.

– Zatvaraju firmu jer im je sada čist trošak – misli Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije. – Kako su odlučili da stopiraju projekat i zaustave izgradnju, nemaju potrebe da plaćaju ljude u Srbiji. To ne znači da će konačno i potpuno odustati dugoročno od „Južnog toka“, već im se ne isplati da finansiraju preduzeće narednih nekoliko godina, na koliko je projekat sigurno zamrznut.

Preduzeće sa sedištem u Novom Sadu smešteno je u prostorijama Naftne industrije Srbije, pa neće imati šta od poslovnog prostora da proda. Zaposleni u „Južnom toku Srbija“ moraće da se snađu za radno mesto.

Gas samo preko Turske

Ruski „Gasprom“ je upozorio EU da će morati sopstvenim sredstvima sebi da obezbedi gas kada Rusi završe izgradnju turskog gasodova.

– Mogući su prekidi u isporuci gasa EU preko Ukrajine – rekao je Aleksej Miler, prvi čovek „Gasproma“. – Cevovod „Turski tok“ je jedina trasa kojom se može isporučiti 63 milijarde kubika gasa. Obavestili smo svoje evropske partnere i sada od njih zavisi postavljanje neophodne infrastrukture, počevši od tursko-grčke granice. Oni u najboljem slučaju imaju nekoliko godina da to izvedu.

(Novosti)

Share this post: