Klima uzvraća udarac političkoj ekonomiji: Preti glad i skupoća

Plan

Ekstremni klimatski uslovi poput snažnih oluja, suša i toplotnih talasa dovešće do češćih i ozbiljnijih nestašica hrane, upozoravaju stručnjaci.

Pritisak na svetsku proizvodnju hrane i učestalost ekstremnih vremenskih prilika su toliki da će se nestašice hrane, kakve su se ranije dešavale jednom u veku, u budućnosti dešavati na svakih 30 godina, navodi se u izveštaju Britansko-američke grupe za istraživanje ekstremnih vremenskih prilika i globalnog sistema proizvodnje hrane, a prenosi Rojters.

Grupa takođe upozorava da reakcija vlada na pad proizvodnje, koja uključuje zabranu uvoza ili izvoza određenih proizvoda, povećava rizike od skoka cena hrane.

Stručnjaci su analizirali proizvodnju najvažnijih svetskih useva, kukuruza, soje, žita i pirinča i uticaj koji bi suše, poplave i oluje mogle da imaju na te useve u budućnosti.

Budući da najveći deo globalne proizvodnje tih useva dolazi iz malog broja zemalja kao što su Kina, SAD i Indija, ekstremne vremenske prilike u tim regionima imale bi najveći uticaj na globalno snabdevanje hranom.

Iako veća povezanost između zemalja umanjuje njihovu osetljivost na šokove u lokalnoj proizvodnji, ona, s druge strane, uvećava osetljivost na velike šokove u regionima koji se smatraju takozvanim „hraniocima sveta“.

susa pustinja globalno zagrevanje kina

U izveštaju se predlaže skciranje međunarodnih planova reagovanja na nepredviđene situacije, razvoj efikasnijih modela predviđanja uticaja pada proizvodnje hrane na zemlje, kao i identifikovanje i rešavanje situacija u kojima može doći do nestašice hrane.

Grupa navodi da je neophodno prilagoditi poljoprivredu klimatskim promenama i ojačati njenu otpornost na ekstremne vremenske uslove, uz istovremeno povećanje proizvodnje kako bi ona podmirila rastuću svetsku tražnju hrane.

(Tanjug)

Share this post: