Kolinda: Napokon nema više laži sa Vučićem, a u Briselu bi se za Hrvatsku „gurala“ ponovo!

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „napokon“ ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

„Sada smo predsednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

Ponoviću i ono što sam kazala u Vukovaru: Vreme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i pronađemo zajedničke interese za saradnju“, rekla je hrvatska predsednica u intervjuu za riječki Novi list.

Ona je dodala da „ne treba glumiti prijateljstvo, nego rešavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak“.

„Složila bih se s jednom izjavom predsednika Vučića o odnosu Hrvata i Srba: Bar je dobro da se ne lažemo“, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske je odbacila ocene da Subotičkom deklaracijom nije došlo do napretka u odnosima i dodala da „to nije toliko javno vidljivo“, ali da je ta deklaracija „bila bitan iskorak u pravom trenutku“.

Ona je u intervjuu odbacila kritike medija da se prilikom nedavnog susreta s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu NATO u Briselu „laktala“ da bi stala u prvi red i dodala da je „guranje u prve redove“ njen posao.

„Laktanje nije postojalo, štaviše Tramp nas je pozvao da mu se približimo“, rekla je.

Ona je rekla da su dosta razgovarali o bilateralnim pitanjima, Hrvatskoj i Inicijativi tri mora, na čiji sastanak u julu u Poljskoj dolazi i Tramp.

„Naravno da sam se želela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, a iste večeri moj je govor koji sam takođe održala unutar istog okvira bio jako dobro prihvaćen. I primećen. Iznenađuje me stav dela medija o guranju u prve redove: pa to mi je posao“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o situaciji u BiH, hrvatska predsednica je rekla da su „opstanak i položaj Hrvata od izuzetne važnosti i za samu opstanak Bosne i Hercegovine“ i da „bez Hrvata nema BiH“.

(BETA)

 

Share this post: