KOLINDA PREĆUTALA ETNIČKO ČIŠĆENJE – Kitarović u UN: Hrvatska se samo branila, Srbi su krivi!

Diplomatski gaf

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odbacila je danas u Savetu bezbednosti UN kolektivnu krivicu hrvatskog naroda za zločine u BiH i govornicu Saveta bezbednosti UN ponovo iskoristila da kaže da je Hrvatska bila izločena „srpskoj agresiji s ciljem stvaranja velike Srbije“.

Pritom ona je kazala da kada kaže velikosrpska agresija ne misli na građane Srbije, već isključivo na politiku i dela bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

„Kad je reč o procesuiranju ratnih zločina tokom agresije na Hrvatsku, Hrvatska može biti umereno zadovoljna“, rekla je Grabar Kitarović podsetivši da je i u pravosnažnoj presudi protiv Milana Martića i Milana Babića utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem proterivanja hrvatskog stanovništva sa „okupirane hrvatske teritorije s ciljem stvaranja velike Srbije“.

Navela je i presude za granatiranje Dubrovnika i masovni zločin na Ovčari i izrazila žaljenje što za tromesečnu opsadu Vukovara nije niko odgovarao, kao ni za mnoge druge zločine.

Posebno je naglasila kako je glavni kreator projekta velike Srbije Slobodan Milošević “ izbegao konačnu presudu, što smatra velikom prazninom u ostavštini suda“.

„Hrvatska potpuno podržava rad Međunarodnog krivičnog suda i poštuje sve njegov presude, iako povremeno izražava neslaganje s određenim aspektima rada Suda“, rekla je hrvatska predsednica.

Nijednom rečju, međutim, nije pomenula etničko čišće koje je sprovela hrvatska vojska i policija u akcijama „Oluja“ i „Bljesak“ i najpre osuđujuće, a potom osloba „Iako je presuda na suđenju Ratku Mladiću donela sznačajno olakšanje porodicama njegovih brojnih žrtava genocida u Srebrenici, ovde moram ponovno podsetiti da je on upravo u Hrvatskoj 1991. godine započeo svoj ratni pohod, da bi ga kasnije nastavio u susednoj Bosni i Hercegovini“, rekla je Grabar Kitarović.

Iznoseći zamerke na račun suda je rekla da je MKSJ previše vremena potrošio na proceduralna i statusna pitanja, a nedovoljno vremena žrtvama na pružanje osećaja zadovoljene pravde.

„Na kraju, Slobodan Milošević kao glavni kreator projekta velike Srbije, koji je doveo do tragedije u bivšoj Jugoslaviji, izbegao je konačnu presudu, što ostavlja veliku prazninu u ostavštini Suda“, rekla je Kitarović.

Priznala je, doduše, da nije lako naći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih treba da odgovaraju.

„S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih. Međutim, postoji razlika između pojedinačne odgovornosti i kolektivne krivice“, rekla je Grabar Kitarović i osvrnuvši se na poslednju presudu u slučaju Prlić i ostali istakla da ona ne sme biti zloupotrebljena.

„Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje krivične odgovornosti Hrvatske ili njenog rukovodstva navodi na pogrešan put i pogrešna je“, rekla je.

Nijedna zajednica u BiH ne sme se osećati uznemireno, a upravo to je, kako tvrdi, nažalost ono čemu svedočimo ovih dana.

„Hrvati se moraju osećati sigurno u domovini koju dele s Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve političare u BiH da prvenstveno misle na svoju odgovornost za dobrobit oba entiteta i BiH kao celine. Hrvatska kao supotpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima posebnu odgovornost za stabilnost našeg susedstva i za očuvanje Hrvata u toj njihovoj domovini“, rekla je.

Ustvrdila je i da je Hrvatska imala ključnu ulogu u ratu u BiH, ali i, kako je rekla, „ključnu ulogu u porazu velikosrpske agresije“.

„Nakon zahteva iz Sarajeva za pomoći i u skladu s našim bilateralnim sporazumima, Hrvatska je u Bihaću 1995. sprečila neposrednu opasnost ponavljanja genocida iz Srebrenice Hrvatska se vojska uz podršku Hvatskog veća odbrane i Armije BiH sukobila s Slobodanom Miloševićem dovodeći do njegova neizbežnog i sveukupnog vojnog poraza, nateravši ga za pregovarački sto i na taj način privela kraju rat u BiH“, navela je.

Pojašnjavajući šta porazumeva pod velikosrpskom agresijom, Grabar Kitarović je rekla da je „ona dovela do sukoba, razaranja imovine i gubitaka ljudskih života“, ali da ni na koji način Hrvatska krivicu ne pripisuje srpskom narodu, nego naglašava isključivu odgovornost Slobodana Miloševića i njegova režima u to vreme.

(Tanjug)

Share this post: