Kontrola besa: Agresivnost za volanom ima efekat lančane reakcije

vozac psovanje nervoza

Agresivna vožnja pojedinih vozača utiče na druge učesnike u saobraćaju, može izazvati čitav niz opasnih situacija i na kraju čak dovesti do saobraćajne nezgode. Suprotno tome, tolerantno ponašanje doprinosi da bezbednost bude veća a uslovi na putu manje stresni, pokazalo je najnovije istraživanje.

Ispitivanje koje su u 15 evropskih zemalja sproveli Londonska škola ekonomije i političkih nauka i kompanija Goodyear pokazalo je da ponašanje jednog vozača izaziva lančanu reakciju jer tada i drugi učesnici u saobraćaju počinju da se ponašaju na isti način.

Naime, agresivna ili takmičarska vožnja, razdražuje druge vozače, koji svoj bes iskaljuju na sledećem vozaču koji im se nađe na putu.

Suprotno tome, tolerantna vožnja doprinosi da sigurnost bude veća i uslovi na putu manje stresni.

Od svih vozača koji su učestvovali u anketi, njih 55 odsto je priznalo da zbog pojedinaca koji ih na putu razljute ili izazovu, kasnije iskaljuju svoj bes na nekom drugom vozaču.

S druge strane, 87 odsto vozača je bilo saglasno da ih obzirnost drugog vozača stimuliše da budu i sami uviđavni prema drugima.

Većina anketiranih je istovremeno potvrdila da su im važni i izrazi zahvalnosti (ovo poslednje je bilo nevažno samo za manje od 10 procenata upitanih).

Takođe, pokazalo se da agresija ili ljubaznost za volanom mogu da pokrenu lanac događaja koji stvaraju ili ugodniju i sigurniju okolinu, ili pak stresne i opasne uslove za vozače.

Zbog besa drugih vozača svako može početi da vozi agresivnije

Istraživanje je nesumnjivo pokazalo da agresivna vožnja može da podstakne opasno ponašanje čak i kod vozača koji inače ne spadaju u kategoriju „problematičnih“.

Pri tom je otkriven čitav spektar tipova ponašanja koji kod drugih mogu da izazovu otpor – od „guranja“ na prometnim saobraćajnicama i vožnje tik iza drugog vozila, do neadekvatnog nagoveštavanja promene smera kretanja i načina menjanja voznih traka na autoputu.

Važno je da vozači budu svesni koliko je snažan uticaj njihovog ponašanja na ponašanje drugih i da svojim delovanjem mogu da pokrenu ili zaustave lančanu reakciju.

Koje aktivnosti smanjuju bezbednost u saobraćaju:

  • guranje na saobraćajnim čvorištima
  • vožnja tik iza drugog vozila
  • neadekvatno nagoveštavanje smera daljeg kretanja, nepravilno menjanje voznih traka
  • „davanje lekcija“ drugim učesnicima u saobraćaju
  • takmičenje sa drugim vozačima
  • psovanje učesnika u saobraćaju, korišćenje uvredljive gestikulacije
  • zastrašivanje

Kojim gestovima možemo da prekinemo lančanu reakciju agresivnog ponašanja na putu:

  • omogućavanje vozaču da se uključi u gust saobraćaj
  • zahvalnost za pokazanu uljudnost (kontakt očima, osmeh, pozdrav rukom)
  • izvinjenje ako nekome smetamo

(B92)

Share this post: