Korbin: Napadi 11. septembra bili su manipulacija Zapada

dzeremi korbin laburisti britanija

Novoizabrani lider britanskih laburista Džeremi Korbin tvrdi da su teroristički napadi na SAD 11. septembra 2001. bili manipulacija Zapada kako bi mogao da započne rat u Avganistanu, u članku koji je napisao pre 12 godina, objavili su danas britanski mediji.

Lider Laburističke stranke, druge po snazi u Ujedinjenom kraljevstvu, izneo je taj stav u nizu tekstova u kojima je kritikovao bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i bivšeg predsednika SAD Džordža Buša da su iskoristili napade 11. septembra da krenu u rat, piše „Telegraf“.

„Istoričari će sa velikim interesovanjem proučavati manipulaciju vestima u proteklih 18 meseci. Nakon 11. septembra, tvrdnje da su za napad odgovorni odgovorni (Osama) bin Laden i Al Kaida iznete su brzo i glasno. To se ubrzo pretvorilo u napad na talibane i zatim, suptilno, u promenu režima u Avganistanu“, napisao je Korbin u članku za list „Morning star“ 2003.

Pre toga, on je napisao seriju tekstova u kojima se može naslutiti da prihvata teoriju zavere o „novom svetskom poretku“.

Tako je još 1991. godine u listu „Lejbor brifing“ napisao da je Zalivski rat bio prvi čin stvaranja novog svetskog poretka, kako bi bogati i moćni mogli da održe ekonomski poredak uz „slobodno korišćenje sveg oružja“.

Pretnja

„Cilj ratne mašine SAD je održanje svetskog poretka kojim dominiraju banke i multinacionalne kompanije Evrope i Severne Amerike“, napisao je za publikaciju „SCGN“ iste godine.

Sve ovo se u javnosti pojavljuje uoči konvencije laburista na kojoj će Korbin pokušati da ujedini posvađane frakcije.

Veteran levice Korbin dobio je na izborima 12. septembra podršku 59,5 odsto članova i pristalica laburista, ali ima mnogo manje podrške među poslanicima Laburističke partije, od kojih je nekoliko izjavljivalo da ta stranka ne može da pobedi na narednim izborima 2020. ukoliko se okrene ulevo.

 

(Tanjug)

Share this post: