KOSOVO NA DNEVNOM REDU: Rusija i Kina zapretile Americi zbog Srbije!

foto: TANJUG 2017

Obećanje da će naša zemlja dobiti bezrezervnu podršku Moskve u rešavanju kosovskog pitanja Rusi i Kinezi počeli su da sprovode u delo, što su i pokazali na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja oštrim „njet“ pokazao je zube Amerikancima, koji su pokušali da proguraju predlog Vljore Čitaku o povlačenju Unmika sa Kosmeta, što bi praktično srpsku pokrajinu i preostale Srbe u njoj ostavilo na milost i nemilost Albancima.

Urušava se sistem

Predlog kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku o povlačenju Unmika zdušno su podržale SAD, Velika Britanija i Francuska, na šta je žestoko reagovao Nebenzja, poručivši da je bilo dosta igranja.

– Moskva se ne slaže da Unmik treba povući sa KiM. Dijalog između Beograda i Prištine je u zastoju, a događaji na Kosovu prete da uruše ceo sistem regionalne stabilnosti.

Projekat „republika Kosovo“ očigledno propada – naglasio je ruski diplomata, optužujući Prištinu da sabotira formiranje ZSO.

Nebenzja je potom kritikovao pokušaj formiranja kosovske vojske, ističući da je to u „očiglednom sukobu sa Rezolucijom 1244“.

Kineski ambasador pri UN Liu Đieji istakao je da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razume njenu zabrinutost po pitanju Kosova.

– Za Peking je Rezolucija 1244 pravna osnova za rešavanje tog pitanja. Pozivamo sve strane u procesu rešavanja kosovske krize da se uzdrže od zapaljive retorike – apelovao je Đieji.

Prethodno je zamenica ambasadorke SAD pri UN Mišel Sison pozvala na smanjenje misije Unmika i proređivanje dinamike održavanja sednica o Kosovu.

– Unmik je odavno ispunio svoj mandat na Kosovu, nema sumnje da je misija pomogla da Kosovo izgradi demokratske institucije. UN treba da budu ponosne na postignuto i tu uspešnu priču – rekla je predstavnica SAD.

Čvrst stav

Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović ocenjuje da su ovim nastupom Rusi pokazali zube Americi.

– Stavili su do znanja da oko KiM stvari neće ići onako kako su Amerikanci zamislili.

Istorija je pokazala da je Rusija za Srbiju spremna da uđe i u oružane sukobe, tako da će diplomatski rat koji se vodi po pitanju KiM jačati. Rusi Amerikancima više neće dozvoliti hegemonističku politiku – kaže Parović.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović misli da je Moskva pokazala principijelnu politiku koja se bazira na poštovanju međunarodnog prava.

– Jasno je da bi NATO snage želele da povlačenjem Unmika prepuste u potpunosti Kosovo Albancima, a Rusi su toga svesni i to neće dozvoliti – navodi Đukanović.

Spremni zahtevi SAD

1. Smanjenje i konačno povlačenje misije Unmik sa KiM

2. Proređivanje dinamike održavanje sednica o Kosovu

3. Proređivanje izveštaja generalnog sekretara UN o Kosovu sa tri na šest meseci

4. Potpuno učlanjenje Kosova u međunarodnu zajednicu, UN i Interpol.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM

Rusi su i dosad imali čvrst stav po pitanju smanjenja uticaja Srbije na KiM, a situacija u Savetu bezbednosti pokazuje da će se odnosi između dve sile i ubuduće zaoštravati.

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar

Ruska reakcija je očekivana, pokazali su šta misle o planu Zapada da KiM prepusti vlastima u Prištini. I Rusi i Amerikanci su jasno pokazali koje stavove zastupaju.

Dragomir Anđelković, politički analitičar

Rusija i Kina još jednom su demonstrirale da čvrsto stoje uz Vučića i Srbiju i da nas istinski tretiraju kao partnere.

I ovo je Moskva blokirala

2015. na Generalnoj konferenciji Uneska Rusija glasala protiv toga da Kosovo uđe u tu instituciju

2015. pred Savetom bezbednosti UN uložen veto na britansku rezoluciju da se u Srebrenici dogodio genocid.

(Mediji)

Share this post: