Kraj evropskog sna: Da li EU polako umire?

Kriza

Evropu sve više zapljuskuje talas razočarenja i revolta prema Evropskoj uniji i politici koju propagira, što je najbolje oličeno u procentima Evropljana koji su dali podršku ovoj instituciji. U 2007. godini, čak 52 odsto stanovništa Starog kontinenta dalo je podršku EU, dok je danas taj procenat spao na jedva 35.

Na mapi koju je objavio britanski „Telegraf“ crvenom bojom su pored Grčke, obeležene Italija i Španija gde je sve veći broj glasača koji otvoreno kritikuju partije koje propagiraju politiku Evropske unije na uštrb sopstvenog naroda.

U početku je euroskepticizam Velike Britanije predstavljao glavnu pretnju po Evropsku uniju.

Međutim, danas je sve više država koje predstavljaju daleko ozbiljnije protivnike zahvaljujući rastućem nezadovoljstvu prema ovoj instituciji.

Događaji u Grčkoj, gde je Siriza, partija evroskeptka i antikapitalista pobedila na parlamentarnim izborima predstavlja moguću prekretnicu koja bi mogla da ozbiljno uzdrma EU i njenu politiku. Mnogi analitičari veruju da je revolt Grka usled gubitka ekonomskog suvereniteta i diktiranja iz Brisela samo početak.

U Velikoj Britaniji, Holandiji, Švedskoj i Danskoj glavni razlog za gard prema EU je imigraciona politika.

Čak su se i u Nemačkoj, prvoj perjanici Unije, pojavili određeni znaci otpora prema Evropskoj uniji, doduše znatno manji nego na ostatku kontinenta.

Ova godina biće pravi test za sve revolucionarne partije koje propagiraju evroskepticizam. U Grčkoj je narod jasno pokazao šta misli o EU, dok se parlamentarni izbori očekuju i u Velikoj Britaniji, Danskoj, Estoniji, Poljskoj, Portugalu i Španiji, kao i u Italiji.

Naravno, previše je rano i neozbiljno predviđati krah EU, ali trenutna situacija u kojoj se nalazi Unija koju je Vinston Čerčil svojevremeno nazvao „Sjedinjene Države Evrope“ nikada nije bila turbulentnija.

(Blic)

Share this post: