Krenuli na Ciprasa: Evropska centralna banka pojačala pritisak na Grčku

savet ministara evropska unija04

Grčka je saopštila danas da neće da bude ucenjivana i insistira na tome da su grčke banke potpuno sigurne posle odluke Evropske centralne banke da odbije prihvatanje grčkih obveznica kao kolateral za pozajmice komercijalnim bankama.

„Republika Grčka ne namerava nikoga da ucenjuje, ali ni da bude ucenjivana“, izjavio je jedan neimenovani izvor iz grčke vlade, i dodao da je grčki bankarski sistem „u potpunosti siguran“, kao i da je odluka ECB-a čin političkog pritiska radi bržeg postizanja dogovora, prenosi Rojters.

Prema rečima tog zvaničnika, grčkim bankama je, u slučaju potrebe, dozvoljeno da iskoriste dodatnih deset milijardi evra hitnih sredstava iznad postojećeg limita, iz programa ELA .
„Likvidnost i finansiranje grčkih banaka je u potpunosti osigurano programom ELA“, izjavio je taj izvor, aludirajući na kreditnu liniju ECB-a za grčke banke, poznatiju kao program Hitna pomoć za likvidnost (ELA).

Evropska centralna banka (ECB) pojačala je pritisak na Grčku i odlučila da više ne prihvata grčke obveznice kao kolateral za pozajmice komercijalnim bankama te zemlje, čime je njihov pristup finansijskim sredstvima postao skuplji.

Kako je preneo Rojters, na taj način se Grčka izoluje sve dok ne postigne novi dogovor o paketu reformi, prebacujući istovremeno teret na Atinu i centralnu banku Grčke koja je sada primorana da finansira banke.
Odluka ECB-a stupa na snagu od 11. februara, a grčko ministarstvo finansija poručuje da ovakav potez ECB-a neće imati „nikakav nepovoljan uticaj“ na finansijski sektor Grčke, koji je, kako tvrde, u „potpunosti zaštićen“ uz pomoć drugih razpoloživih mogućnosti, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Grčke banke i dalje mogu doći do sredstava preko evropskog programa Hitna pomoć za likvidnost (ELA), kojim rukovodi grčka centralna banka, ali po znatno višim troškovima po banke. Prema pisanju grčkog lista Katimerini, kamatna stopa na pozajmice iz tog programa je 1,55 odsto u poređenju sa 0,05 odsto na kredite ECB-a.

Ovakva odluka ECB-a usledila je samo nekoliko sati posle sastanka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa sa predsednikom ECB Marijem Dragijem u Frankfurtu, a analitičari ocenjuju da je ovakav potez centralne banke dokaz da je sastanak bio neuspešan.
„Ovo je jasna poruka ECB-a grčkoj vladi da će morati da razgovara sa trojkom međunarodnih kreditora i da postigne dogovor. U suprotnom, zaista loše stvari će se dogoditi“, izjavio je član Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju, DŽejkob Kirkegard.

Posle ove vesti, evro je oštro oslabio prema dolaru na 1,1331 dolara.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis bi kasnije danas trebalo da se sastane sa nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom, koji je jedan od najvećih kritičara nove grčke vlade.

ODLUKA ECB OBORILA GRČKE AKCIJE, POSKUPELA ZADUŽIVANJE

Kamatne stope na grčke 10-godišnje obveznice su rano jutros porasle iznad psihološke granice od deset odsto, dok su glavni indeksi Atinske berze izgubili preko devet odsto vrednosti, posle odluke Evropske centralne banke (ECB) na više ne prihvata grčke obveznice kao kolateral za pozajmice poslovnim bankama.

Na sekundarnom tržištu kapitala, prinosi na grčke 10-godišnje hartije od vrednosti su rano jutros skočili na 10,051 odsto sa jucerašnjih 9,678 odsto, dok je odmah po otvaranju berze glavni indeks Atinske berze, Atex, oslabio 9,43 odsto na 768 poena, da bi se nešto kasnije blago oporavio, prenosi agencija Frans pres.

Najnovija odluka ECB-a da više ne prihvata grčke obveznice kao garancije na kredite usledila je samo nekoliko sati posle jučerašnjeg sastanka grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa sa predsednikom ECB-a Marijem Dragijem u Frankfurtu, a analitičari ocenjuju da je ovakav potez centralne banke dokaz da je sastanak bio neuspešan.

DOMBROVSKIS: GRČKA MORA DA PRODUŽI PROGRAM POMOĆI

Grčka može da izabere način za ozdravljenje javnih finansija i podizanje privrednog rasta, ali mora da produži program finansijske pomoći za nekoliko meseci kako bi dobila vreme da pregovara o tim koracima, izjavio je potpredsednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis.
„Prema proceni Evropske komisije, najrealniji put za napredak Grčke je da produži trajanje finansijskog programa za par meseci ili pola godine, jer bi joj to omogućilo dodatno vreme za pregovore“, izjavio je Dombrovskis na Rojtersovom samitu evrozone u Briselu.

Na pitanje koliko će brzo Grčka ostati bez novca, Dombrovskis je rekao da ne želi da razgovara na temu „šta bi bilo, kad bi bilo“, i da je važno da Grčka ponovo ne padne u finansijsku nestabilnost i krizu.

Prema njegovim rečima, aranžman sa „trojkom“ međunarodnih kreditora bi mogao biti otvoren za neke izmene, ali da to ne bude jednostrana odluka Grčke.
„Iz tog razloga, međunarodnim kreditorima i Atini je potrebno vreme kako bi pronašli alternativno rešenje“, poručio je Dombrovskis.

Rojters podseća da program finansijske pomoći koji je Grčka dobila od partnera iz evrozone ističe krajem februara. Ako program formalno ne bude produžen, zvanična Atina neće primiti poslednju tranšu pomoći od 1,8 milijardi evra, niti će moći da traži dodatne olakšice za sredstva iz kreditnog programa kvantitatovnog labavljenja evrozone.

Nova vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa poručila je da nema nameru da traži produženje programa, kao i da želi da okonča dogovor o finansijskoj pomoći od 240 milijardi evra i kontrolu međunarodnih kreditora.

(Tanjug)

 

Share this post: