Kriza u Grčkoj uzima danak: Ne mogu da prebroje otkaze

Odluka

U Grčkoj je u julu evidentiran najviši broj otkaza u poslednjih 15 godina, pokazali su podaci Ministarstva rada u Atini.

Za takav razvoj događaja okrivljene su kontrole kapitala koje je Grčka uvela da bi sprečila masovni odliv sredstava iz banaka.

Broj otkaza (160.630) premašio je prošlog meseca broj novootvorenih radnih mesta za 16.658, a klima neizvesnosti uticala je i na profil traženih poslova, navodi ministarstvo, a prenosi grčki list Katimerini.

Prema podacima ministarstva, od 143.972 otvorena radna mesta u julu, svega 16,1 odsto ili 23.127 su ugovori sa punim radnim vremenom a ostatak čine produženi ugovori i oni sa skraćenim radnim vremenom.

Podaci predstavljaju oštar kontrast onima iz prethodnih pet meseci kada je broj novih radnih mesta premašivao broj otkaza.

Samo od 1. do 3. jula uručeno je 16.973 otkaza kao reakcija na uvođenje kontrola kapitala. U julu je bez posla ostalo najviše građana u starosnoj kategoriji od 30 do 44 godine, dok je u, inače ugroženoj, kategoriji mladih od 15 do 24 godine evidentiran rast zapošljavanja, što pokazuje da preduzeća preferiraju mlađe i jeftinije radnike.

Najviše otkaza uručeno je u oblasti obrazovanja (21.225), dok je rast zapošljavanja zabeležen u ugostiteljskom sektoru i proizvodnji hrane.

(Tanjug)

Share this post: