Kusturica: Ćirilica je naše blago

kusturica-andricgrad

Nagrada „Pečat hercega Šćepana“ uručena Emiru Kusturici na hercegnovskom Trgu od ćirilice: Pišući, nastavio sam da negujem tradiciju pripovedanja koju su kod nas gajili uz ognjište.

MOJE knjige su raspakovani kofer sećanja, poručio je Emir Kusturica zahvaljujući se na nagradi „Pečat hercega Šćepana“, koja mu je uručena sinoć na hercegnovskom Trgu od ćirilice.

Pisanje svake nove knjige, kako je rekao, čini veće zadovoljstvo nego rad na prethodnom naslovu, jer stvaralaštvo je neprestani pokušaj da se prekine vlastita senka na mesečini.

– Pišući, nastavio sam da negujem tradiciju pripovedanja koju su kod nas gajili uz ognjište i zbog toga imamo dobre glumce, govornike, pisce – tehnika je savladavana vekovima – zaključio je Kusturica.
– U tom smislu ćirilica je pravo istorijsko blago. Njome su pisali i Andrić i Crnjanski, pa ne vidim nijedan razlog zašto ne bi opstala.

Pre nego što pripadnu čitavom čovečanstvu, veliki umetnici poput Kusturice pripadaju svom jeziku i narodu, ocenio je književni kritičar Želidrag Nikčević:

– On je proneo slavu i moć srpske fantazije širom sveta, a oni koji srpski jezik ne razumeju, pokoreni su snagom te fantazije, silovitim prodorom mašte sa Istoka, čudesima i snoviđenjima, beskrajnom radošću i beskrajnom tugom koju ta mašta vaskrsava – naglasio je Nikčević.

– Kusturičina prozna ostvarenja po svemu pripadajuj slovenskoj, srpskoj osećajnosti.

Član žirija Radomir Uljarević naglasio je da svojim ukupnim umetničkim angažmanom Kusturica baštini najplemenitije vrednosti srpske duhovne tradicije pružajući nemerljiv doprinos odbrani ugroženog identiteta i dostojanstva srpskog naroda.

– Nostalgičan, ironičan, duhovit i povremeno veoma dirljiv rukopis velikog umetnika, dragocen je ne samo zbog krajnje iskrenosti i pripovedačke uverljivosti, nego i zbog hrabrosti da se autobiograafskim štivom brani i zastupa etika – objasnio je Uljarević.

(Novosti)

Share this post: