Lavrov: Islamska država će biti uništena do korena, bez obzira na sve

sergej lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su teroristički napadi u Parizu još jedan dokaz opravdanosti ruske vazdušne kampanje u Siriji.

„Intezviraćemo borbu protvi radikalnih organizacija poput ISIS i Al Nusre. Za teroriste nema tolerancije. Nema opravdanja za terorističke akte Islamske države“, kazao je Lavrov na susretu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Beču, gde se održava sastanak o Siriji na kom učestvuju šefovi diplomatije blizu 20 zemalja, predstavnika Arapske lige, Organizacije islamske saradnje i Evropske unije, prenosi TASS.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov izjavio je da bi teroristički akti u Parizu mogli da budu reakcija terorista na postupanje Francuske u borbi protiv „Islamske države“ (IS) u Iraku.

„Francuska je jedina zemlja zapadne alijanse koja zajedno sa SAD učestvuje u vojnim dejstvima protiv IS na terotoriji Iraka. Francusko vazduhoplovstvo izvodi raketno-bombaške udare“, rekao je Puškov.

Prema njegovim rečima, „odredjeni psihološki uticaj“ mogli bi da imaju i dogadjaji sa redakcijom francuskog satiričnog časopisa „Šarli ebdo“, napadnutu januara ove godine posle objavljivanja karikatura proroka Muhameda, kada je ubijeno 12 osoba, prenosi TASS.

Ta ruska agencija objavila je i izjavu čelnika Čečenije Ramzana Kadirova da iza terorističkih akata stoji ISIS.

„Niko ne sumnja da iza dogadjaja u Parizu stoji ISIS. To je teroristička internacionala koja preti čitavom svetu i čitavom čovečanstvu. To zlo treba uništiti u korenu“, naveo je on na „Instagramu“, naglašavajući da je predsednik Rusije Vladimir Putin „jasno uvidjajući kakvu pretnju po čovečanstvo predstavlja ISIS, započeo odlučnu borbu protiv bandi medjunarodnog terorizma“.

Kadirov je pozvao lidere arapskih i muslimanskih zemalja da ujedine napore protiv IS.

Ranije je Putin izrazio saučešće francuskom kolegi Fransoa Olandu ističući da su napadi u Parizu pokazali „varvarsku suštinu terorizma, koji je uputio izazov ljudskoj civilizaciji“.

Za efikasnu borbu protiv tog zla, kako je istakao, potrebno je ujediniti napore čitgave medjunarodne zajednice.

Putin je izrazio spremnost Moskve na blisku saradnju sa Parizom u istrazi, kao i nadu da će naručioci i izvršioci napada dobiti zasluženu kaznu.

Rusija pojačava mere bezbednosti u saobraćaju zbog Pariza

Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov je danas rekao da će njegovo ministarstvo uvesti mere bezbednosti u putničkom saobraćaju u čitavoj Rusiji, u odgovor na sinoćnje terorističke napade u Parizu, u kojima je ubijeno 128, a povređeno 180 ljudi.

Pored toga, ruske vlasti razmatraju uvođenje restrikcija letova iz Moskve za Pariz, izjavio je direktor ruske agencije za civilno vazduhoplovstvo Aleksandar Neradko, a prenela agencija RIA novosti.

Avion „erbas 321“ ruske aviokompanije „Kogalimavija“ na letu od Šarm el Šeika ka Sankt Peterburgu srušio se 31. oktobra na egipatskom poluostrvu Sinaju, pri čemu je poginulo svih 224 putnika i člana posade.

Islamska država je preuzela odgovornost za taj napad, što je Rusija negirala.

Istraga oko uzroka pada aviona još traje, a većina stručnjaka smatra da se radi o podmetnutoj bombi.

(Tanjug/Blic)

Share this post: