LAVROV „osuo paljbu“ po BRITANCIMA!

sergej lavrov

U prvim izjavama posle rezultata referenduma u Britaniji, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je kazao da je to volja naroda, ali je reagovao na izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Filipa Hamonda da će posle rezultata „referenduma Putin već ovog jutra osećati manji pritisak i biti bodriji“.

Lavrov je prokomentarisao da nije završio medicinu pa zato ne želi da komentariše medicinske slučajeve.

Bivši američki ambasador u Moskvi, Majkl Makfol, nazvao je Putina „pobednikom“ posle referenduma u Britaniji. Makfol smatra da su izgubili EU, Velika Britanija, SAD koji veruju u korisnost snažne i jedinstvene, demokratske Evrope.

– Putin nije krivac za rezultat referenduma nego britanski premijer Kameron. A, ruski predsednik je samo pobedio – tvrdi Majkl Makfol.

Još tokom peterburškog foruma Putin je rekao da će se Moskva sa poštovanjem odnositi prema bilo kojem rezultatu britanskog referenduma i da Rusija želi da sarađuje sa jakom Evropom.

Docent Moskovskog instituta međunarodnih odnosa Nikolaj Toporin smatra da će izlaskom Velike Britanije biti narušen sistem komunikacija EU i Vašingtona. Toporin podseća da se Velika Britanija kao davni američki saveznik smatrala mostom EU i SAD.

– Rukovodstvo u Londonu je bilo jedno od glavnih lobista za produženje sankcija prema Rusiji, a sada će se EU oslanjati na osovinu Pariz-Berlin-Rim – ističe Toporin.

Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa „Rusija u globalnoj politici“ i predsednik Saveta za spoljnu politiku i odbranu kaže da Moskvi ne odgovara da u Evropi bude još veća kriza.

Rusija će zato nastojati da širi pravce svoje saradnje. Lukjanov predviđa da bi uporedo sa slabljenjem EU funkciju obruča koji jača Evropu mogao da preuzme NATO, a to znači da će rasti uticaj SAD na Evropu.

– Nemačka će svim snagama nastojati da sačuva projekt EU jer bi u protivnom mogli da ožive aveti svih košmara iz prošlosti – smatra Fjodor Lukjanov.

(Večernje novosti)

Share this post: