LAVROV: Ovo je ono u šta svi sumnjaju ali niko ne sme da kaže!

Intervju

foto: Tanjug

Moskva se nada da će rusko-američki odnosi konačno izaći iz veštački stvorene slepe ulice – izjavio je Sergej Lavrov panarapskom listu „Aš Šark Al-Ausat“.

Naglasio je da to zavisi od Amerikanaca koliko i od Rusije i dodao: „Rusija je otvorena za poboljšavanje odnosa zajedno sa novom administracijom SAD.

Nažalost, naši odnosi su trenutno talac obračuna unutar američkog establišmenta“.

Šef ruske diplomatije je ocenio da je sve što se događa između RF i SAD „posledica politike administracije Baraka Obame koja je razorila fundament saradnje dve zemlje uoči napuštanja Bele kuće“. Dodao je da je Obama to učinio da bi „zagorčao život „Donaldu Trampu.

Međutim, ruski ministar je imao šta da zameri i aktuelnoj američkoj vlasti. Ukazao je da Amerikanci u Siriji protiv ruskih vojnika organizuju „smrtno opasne provokacije“.

Dodao je da se Vašington u Siriji još igra dvostrukih aršina i deljenja terorista na „loše“ i ne sasvim loše, pa nastavio: „Islamska država je počela da se ruši samo pod udarima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i sirijske armije“.

Posebno je naglasio da je američka koalicija u Siriji – nezakonita. Lavrov je istakao da su stvoreni uslovi za konačni slom terorizma u iriji i povratak njenog naroda mirnom životu. Istakao je da Turska i Iran igraju ključnu ulogu u stabilizovanju situacije u Siriji i Iraku.

(Mediji)

Share this post: