Lavrov: „Putin u Srbiji da učvrsti veze“

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će predsednik Rusije Vladimir Putin uskoro posetiti Srbiju kako bi učvrstio vezu između dve države.

On je na marginama 69. redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održao konferenciju za medije na kojoj je istakao da će dolazak u Beograd Putin iskoristiti i za razgovore s državnim vrhom Srbije o pitanjima od zajedničkog interesa.

Ruski mediji navode da će Putin posetiti Srbiju u okviru obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

“Sećamo se tog rata, našeg bratstva sa Srbima i drugim narodima Evrope. Takođe, imamo ozbiljan spisak zajedničkih projekata sa Srbijom, ima šta da se razmatra i sagleda, kao i da se utvrde dalji zadaci kako bi se produbilo naše partnerstvo”, naveo je Lavrov.

Kako za Raša tudej prenose izveštači s mesta zbivanja, Lavrov je istakao da kriza u Ukrajini mora da se rešava sistematski i naveo da spoljni uticaji ne vode ka rešavanju.

“Imamo primer Jugoslavije, gde je međunarodni zakon prekršen, a država uništena… To ne bi smelo da se dogodi sa Sirijom“, rekao je Lavrov, očigledno obraćajući pažnju na vojno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u Siriji u okviru borbe protiv terorista Islamske države.

Takođe, prokomentarisao je eskalaciju terorizma u svetu, istakavši da terorizam preti svima i da je za borbu protiv toga neophodna zajednička akcija i korišćenje međunarodnih mehanizama.

Lavrov je naveo da će Rusija nastaviti razgovore s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, te istakao da zvanična Moskva neće uvoditi nikakve sankcije Kijevu, niti “mere kažnjavanja“.

“Uklanjanje teške artiljerije, prisustvo OEBS, to su koraci koji moraju da se dogode da bi se uspostavio red u Ukrajini. Neverovatno je da je Ukrajina sama sebi postala talac, jureći svoje ambicije ka članstvu u Evropskoj uniji. Situacija sa otvaranjem tržišta je ista kao i pre događaja na Majdanu, ali sa mnogo mrtvih“, istakao je Lavrov.

On je napomenuo da se nada da će se uspostaviti kontrola u Ukrajini, ali da je za to potrebna istrajnost i vreme.

“Pojedini članovi ukrajinskog parlamenta kao da ne žele da podrže mirovni proces i to nikako ne pomaže u ovakvoj situaciji“, istakao je Lavrov, misleći na nedavnu izjavu premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka da nema poverenja u namere predsednika Rusije Vladimira Putina.

Lavrov je rekao i da je ekspanzija NATO-a pogrešna i u neku ruku provokativna, ali i podvukao da Rusija u Evropi ima prijateljske zemlje, uprkos stavu zapadnih lidera da je proruska orijentacija loša.

(B92)

Share this post: