LAVROV: „Vučiću, pozdravio te Putin i poručio da…“ (VIDEO)

sergej lavrov vucic

… se Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije. Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dveju zemalja za njegovo produbljivanje u svim pravcima.

Lavrov je preneo Vučiću pozdrav od predsednika Vladimira Putina.

– Cenimo Vaš napor za razvoj odnosa sa Rusijom i cenimo sve što radite za našu međudržavnu saradnju – poručio je Lavrov Vučiću.

Takođe, Lavrov je poručio Vučiću da Rusija neće mešetariti po Srbiji.

– Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije. Uvek smo spremni da nađemo balans u našim interesima – istakao je ministar Lavrov.

Lavrov je naveo da Moskva takođe ceni i to što je srpski premijer ostvario ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i što je narod pokazao da podržava politiku razvoja srpsko-ruskih odnosa.

– Srbija sada beleži ekonomski rast, a nadamo se i da će prošlogodišnje zasedanje spoljnoekonomske komisije u Moskvi tome i doprineti – istakao je ruski diplomata.

Pored toga, Lavrov je dodao da Srbija i Rusija ostvaruju veliku saradnju i u humanitarnom aspektu, ali i po spoljnopolitičkim pitanjima.

Vučić Lavrovu: Spremni za dalju saradnju

Premijer Vučić je izrazio nadu da će se Lavrov osećati kao kod kuće.

Pogledajte video:

– Takođe se nadamo da će saradnja među našim narodima i zemljama biti bolja i uspešnija. Lično sam uveren da ćemo odnose podići na viši nivo i to je naš zajednički zadatak.

Premijer Vučić je istakao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Ruske Federacije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

On je naglasio da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle.

Premijer Vučić obavestio je ministra Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fijat vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije.

Predsednik srpske Vlade zahvalio je na donaciji Ruske Federacije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

(Agencije)

Share this post: