Lazanski: Nateraćemo Hrvate da osete posledice svoje nerazumne politike

lazanski miroslav politika analiticar vojni

„Kada vam obustave saobraćaj to je neka vrsta poluratnog stanja. Mi moramo da odgovorimo u skladu sa našim nacionalnim interesima. Trenutno trpimo milionsku štetu, a smatram da raspolažemo širokom lepezom mehanizama kojom možemo naterati hrvatsku ekonomiju da oseti posledice nerazumnih poteza njihove Vlade“, rekao je vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.

Upitan da prokomentariše navode premijera Srbija neće dozvoliti Hrvatskoj da se „iživljava i ponižava Srbiju, uništavajući njenu privredu bez posledica“ vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je to pravi potez premijera i vlade:

„Premijer je dao rok do 14 sati i to mi se jako sviđa, to treba podržati. Reciprocitet je sveto pravilo diplomatije i međunarodnih odnosa. Kako oni nama, tako mi njima.

Ako Hrvatska zaustavlja kamionski saobraćaj iz Srbije prema Hrvatskoj, tj. prema Evropi preko Hrvatske, naša zemlja trpi ekonomsku štetu i sasvim je normalno da i Vlada Srbije treba da pronađe neke kontramere kojima će urazumiti komšije i pokazati im da taj način ponašanja ne može da opstane.“

[adsenseyu4]

Poluratno stanje?

Lazanski smatra da Srbija raspolaže širom lepezom kontramera kojima može da uzvrati, nego što je puko zatvaranje saobraćaja za kamione i dodaje da veruje da će Vlada i premijer napraviti dobar izbor i odgovoriti u skladu sa našim nacionalnim interesima.

„Znate, kada vam obustave saobraćaj to vam je neka vrsta poluratnog stanja. Mi moramo da odgovorimo u skladu sa našim nacionalnim interesima: Tamo stoje kamioni, kvarljiva roba, štete koje Srbija trpi su milionske.

Ne treba zaboraviti da hrvatskih preduzeća u Srbiji ima mnogo više nego naših u Hrvatskoj i da su njihovi ekonomski interesi su ovde mnogo zastupljeniji nego naši tamo.

Ukrajina

Stoga smatram da smo u poziciji da preduzmemo mere koje će hrvatske firme itekako osetiti“, kaže Lazanski i dodaje da je sada na testu mehanizam sprovođenja politike EU:

„Jedan telefonski poziv iz Brisela Zagrebu bi trebalo da bude dovoljan da se odblokira prelaz na Batrovcima.

Ukoliko nije dovoljan, onda sve te priče o EU u smislu njene zajedničke spoljne i unutrašnje politike padaju u vodu. Videćemo da li Brisel ima argumente da svoje članice urazumi da ne vuku takve poteze“, završava Lazanski.

[adsenseyu1]

Politika EU pada na testu solidarnosti

„Kamionska kriza“ na granici Hrvatske koja bi mogla da preraste u pravi ekonomski rat, posledica je jedne veće, migrantske krize, koja poslednjih par meseci potresa Evropu.

„Bojim se da je evropska politika pala na testu kada je migrantska kriza u pitanju. Sa jedne strane imate zemlje koje odbijaju da prime migrante, a sa druge one koje prete sankcijama tim zemljama.

Pre svega mislim na četiri zemlje višegradske grupe: Mađarsku, Poljsku, Slogvačku i Češku, koje na upozorenja Brisela o ekonomskim sankcijama koje će snositi ukoliko ne pristanu na kvote, odgovaraju da bi to značilo raspad Evropske unije kakvu poznajemo“, kaže Lazanski.

(Srbija Danas)

Share this post: