Lekari u Srbiji se zalažu za potpunu zabranu upotrebe solarijuma za mlađe od 18 godina!

Ilustracija

Dermatolozi Srbije zalažu za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mladje od 18. godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva.

„Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže“, navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ zabeležen je porast te bolesti u starosnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

„Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma“, navodi se u saopštenju usruženja dermatologa.

Istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele koriste solarijum od 16. godine.

(Tanjug)

Share this post: