Londonski „Times“: Kameron naredio lov na ruske špijune u Britaniji

Lov na špijune

Britanska kontraobaveštajna službe MI5 dobila od premijera Dejvida Kamerona nalog mnogo revnosnije nego dosad lovi „ruske špijune“ koji deluju u Ujedinjenom Kraljevstvu – objavio je Times.

„Izvori iz samih vrhova naših specijalnih službi uveliko govore o promeni politike prema ruskim obaveštajcima koji deluju u Velikoj Britaniji. Rukovodiocima MI5 je naređeno da pojačaju prismotru za ruskim agentima na ulicama Londona“ – objavio je isti list.

Još je, pozvavši se na iste izvore, dodao: da je Kameron svim svojim ministrima naložio da znatno pojačaju bezbednost u svojim resorima „putem direktnih dejstava“ protiv špijuna i pilota ruskih bombardera „koji uznemiravaju britanski vazdušni prostor“.

„Times“ tvrdi da će Kameron ovakvu promenu politike objaviti u govoru koji će održati u donjem domu britanskog parlamenta.

MI5, MI6 (obaveštajna služba) i Uprava za vladine veze koja funkcioniše pri Forin ofisu već su počele da primaju saradnike koji perfektno govore ruski i jednako dobro znaju situaciju u Rusiji i njenu istoriju.

Njihov posao biće da preslušavaju sve razgovore na ruskom.

Kameron je pre neki dan izjavio da njegova zemlja ne treba da emotivno reaguje na letove ruskih strateških bombardera u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini britanskih obala.

London tvrdi da je tokom proteklih 5 godina ruska avijacija izvela 43 takva leta.

(Fakti)

Share this post: