LUKAŠENKO SAOPŠTIO ZAPADU: „Belorusi su spremni da izginu za Rusiju!“

Upozorenje

„Mi ćemo zajedno sa ruskim narodom, sa ruskim građanima, štititi našu zajedničku Otadžbinu na ništa manje važnom zapadnom frontu.

Mi ćemo ovde ginuti, štiteći Belorusiju i Rusiju“, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenose ruski portali.

On je dodao da je beloruska armija opremljena najsavremenijim naoružanjem i da je sposobna da pruži otpor svakom agresoru.

„Ali vi treba da znate da je sve što ja govorim usmereno na to da ne bude rata. Mi nećemo zveckati oružjem da bismo ispali hrabri.

Postoji važniji zadatak: da se očuva mir, da se ljudima omogući da žive mirno, da rade i gaje decu“, izjavio je Lukašenko.

U maju je Belorusija od Rusije dobila četvrti divizion protivavionskog raketnog sistema S-300PS.

Prema rečima komandanta snaga vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Rusije Olega Dvigaljeva, tehnika diviziona, koja je prešla iz sastava Ministarstva odbrane Rusije, prošla je kapitalni remont sa garancijom od šest do sedam godina.

Isporuke naoružanja se realizuju u okviru programa razvoja jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane.

Moskva i Minsk su 1998. godine ratifikovali sporazum o zajedničkoj regionalnoj bezbednosti u vojnoj sferi i osnovale Regionalnu vojnu formaciju.

U njen sastav ulaze Oružane snage Belorusije i 20. armija Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije. Organi komande i vojne jedinice dveju zemalja treba da dejstvuju prema zajedničkom cilju i planu.

(agencije)

Share this post: