„Mali raketaš i iranska vlada će se suočiti sa 700 milijardi američkog besa!“

Američki predsednik Donald Tramp danas drži prvi govor u Generalnoj skupštini UN, koji je izazvao burne reakcije širom sveta i uneo nemir među veliki broj državnika koji su ga slušali.

Na početku govora on je rekao da mu je drago što predstavlja svoj narod tu u svom rodnom gradu Njujorku, govorio je o tome kako se ekonomija SAD nalazi na rekordno visokom nivou otkako je on postao predsednik i zahvalio se svima koji su pomogli SAD i ponudili saučešće zbog razornog uragana Irma.

Tramp je, nabrajajući uspehe svoje administracije, naglasio da je vojni budžet njegove zemlje sata 700 milijardi dolara.

U nastavku svog obraćanja, uverio je ceo svet da je spreman i da ih troši, ukazavši na nove pretnje „od Ukrajine do Južnog kineskog mora“, sa kojima se svet suočava, označivši tako, posredno, Kinu i Rusiju kao osnovne „pretnje“.

– Odmetnički režimi podržavaju teroriste i prete drugim državama. Autoritarni centri moći prete da ruše saveze. Susrećemo se u vreme velikih šansi i velikih pretnji – rekao je on.

Tramp je istakao da je on izabran da da moć američkom narodu i da će za njega Amerika uvek biti na prvom mestu, kao što za svakog predsednika treba njegova država da bude prva.

– Amerika će zauvek biti veliki prijatelj sveta i naročito svojih saveznika, ali nećemo dozvoliti da nas koriste. naši građani su platili cenu slobode, oni su se borili i da brane druge države – rekao je on.

Koreja

Tramp je nastavio da govori o „odmetničkim režimima“, a prvo je govorio o Severnoj Koreji.

– Ako se pravedna većina ne suprotstavi zloj manjini, onda će zlo trijumfovati – rekao je on.

Predsednik SAD je rekao da Severna Koreja preti celom svetu i pozvao UN da se ujedini u borbi protiv Pjongjanga.

– Ako Severna Koreja nastavi ovako, nećemo imati izbora do toga da totalno uništimo Severnu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji – rekao je on misleći na severnokorejskog predsednika Kima Džong Una.

U sali se moglo čuti glasno mrmljanje kada je Tramp izrekao do sada najozbiljnije upozorenje Severnoj Koreji, čiji raketni i nuklearni testovi potresaju svet.

Iran

Najveći i najžešći deo svog govora Tramp je posvetio Iranu.

On je optužio vlasti Irana da izvode „nasilje, smrt i haos“, ali da najveću štetu čive sopstvenom narodu.

On je rekao da umesto da ulaže novac od nafte u boljitak svog naroda, „iranski režim, koji se na vlasti održava pod maskom lažne demokratije“, taj novac koristi da bi „sponzorisao Hezbolah i druge terorističke organizacije koje ubijaju nevine muslimane i napadaju miroljubive arapske  i izraelske komšije“.

Optužio je Iran i da sponzoriše „režim Bašar al Asada i rat u Jemenu“.

– Ne možemo da dozvolimo da ovaj ubilački režim nastavi sa remetilačkim aktivnostima, rekao je tramp osvrnuvši se i na nuklearni sporazum koji je postignut sa tom zemljom najveća sramota u istoriji američke spoljne politike.

– Niste još čuli sve o tome, verujte mi, ljutito je rekao tramp, koji je pretnjama Iranu posvetio dobar deo svog četrdesetpetominutnog govora.

Sirija

Nakon priče o Iranu nastavio je sa osudom sirijskog režima i objasnio zašto je SAD izvršila napad na Siriju nakon hemijskog napada u kojem su stradali civili, „pa čak i deca“.

Dalje je govorio o borbi protiv ISIS i istakao veliku ulogu SAD u njoj.

Tramp se zahvalio Libanu, Jordanu i Turskoj zbog primanja izbeglica iz ratom razorenih zemalja.

– SAD su saosećajna nacija – rekao je Tramp i zatim branio odluku o pooštravanju migracione politike u svojoj zemlji.

Venecuela

Nakon toga Tramp je počeo da kritikuje Ujedinjene nacije zbog toga što se u njenim redovima nalaze i zemlje sa nedemokratskim režimima.

Govorio je i o tome koliko novca SAD ulažu u UN i za pomoć drugima. SAD podnose veliki teret i to nije fer, rekao je on.

Potom je Tramp počeo da kritikuje venecuelanski režim pod Nikolasom Madurom, optuživši ga da je doveo zemlju na ivicu propasti i da zbog njega ljudi gladuju, a demokratske institucije nestaju. Zato je pozvao na sankcije i osudu Madurovog režima.

– Spremni smo i za druge akcije, ako venecuelanski režim nastavi sa tim. Pozivamo na potpun povratak demokratije i njenih vrednosti u Venecuelu – rekao je on.

Tramp je kritikovao socijalizam i komunizam optuživši ih da su ljudima u svom zemljama gde su stigli, doneli samo jad.

Poziv svetu

Nakon toga je govorio o važnosti patriotizma.

– Moramo sami da rešimo svoje probleme i da obezbedimo svoju budućnost. Pitanje za sve u UN je da li smo svi patriote, da li volimo svoje zemlje i branimo ih – pitao je on.

– Mnogi delovi sveta se nalaze u konfliktu, a neki idu pravo u pakao!, poručio je Tramp, podsećajući na prethodne delove svog govora.

On je pozvao je na ponovno buđenje nacija.

– Neka to bude naša poruka svetu. Borićemo se zajedno za mir, za čovečanstvo i svemoćnog Boga. Hvala vam i Bog blagoslovio sve nacije i sveta u SAD – zaključio je Tramp nakon nekih 40 minuta govora.

Pogledajte ceo govor Donalda Trampa pred UN:

(Pravda,  Blic)

Share this post: