Merkel: Što se mene tiče bitka za Grčku je izgubljena

angela-merkel02

Nemačka kancelarka Angela Merkel pristižući na samit lidera evrozone istakla je da je poverenje u Grčku izgubljeno.

Ona je istakla da je u ovom trenutku najvažnija valuta upozoravajući da sporazum neće doći po svaku cenu.

Za razliku od nje predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ne odustaje od Grčke i dogovora. On je rekao da će se boriti do poslednje milisekunde za dogovor, dodajući da se nada da će se on i postići.

gbnirtubvh

Premijer Malte Josef Muskat istakao je da će lideri na samitu razgovarati “o svim opcijama“ ne samo o planu B, odnosno greksitu.

Kada je reč o njegovim preferencijama, on bi želeo da Grčka ostane u evrozoni, ali ne po svaku cenu. Polazna tačka za takvu odluku, kako kaže, bi trebalo da bude procena institucija.

“Treba da se shvati da ono što je bilo dovoljno pre 10 godina možda neće biti dovoljno danas, jer se situaciju u Grčkoj pogoršala”, objasnio je on.

Premijer Irske Endi Keni dolazeći na samit lidera u Briselu rekao je da Grci moraju da pokažu svoju posvećenost cilju ostanka u evrozoni. Tokako znači da mere, koje se preduzimaju ovih dana u parlamentu Atine, moraju biti ozbiljne.

Kako je istakao, imaju želju da pregovaraju i dogovore ostanak Grčke u evrozoni.

„Ne želimo da pogledamo 10 godina u nazad i kažemo: Ovo je moglo biti izbegnuto, jer nije“

evropska unija parlament

On je dodao da je u slučaju Irske, poverenje izgrađeno samo sa Trojkom, preko pojedinačnih analiza i plaćanja kada su pokazali šta mog zapravo da urade.

Predsednik evrogrupe Jeron Dajselblum istakao je, prelazeći sa jednog na drugi sastanak, da je pređen dug put, da se rešilo dosta problema, ali da su neka velika pitanja i dalje bez rešenja.

„Mi ćemo obavestiti lidere, i onda oni mogu da odluče o ovim poslednjim pitanjima“, rekao je on.

Ministar finansija Finske Aleksander Stub je rekao da su ministri finansija evrozone završili svoj sastanak i predali štafetu liderima evrozone. „Postignut je napredak – koliki ostaje da se vidi“, objavio je Stub na svom tviter nalogu.

Premijer Italije Mateo Renci istakao je da je od vitalnog značaja da se postigne dogovor, kako za Grčku, tako i za Evropu koja je, kako kaže, previše okrenuta i drugim izazovima.

Francuski predsednik Fransoa Oland doneo je na sastanak beskompromisnu poruku ističići da je Francuska saveznik Grcima u ovom vitalnom momentu.

oland

“Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se dogovor večeras postigne”, rekao je Oland, koji Kao i italijanski premijer smatra da se ovaj problem ne tiče samo Grčke, nego i cele Evrope.

Austrijski ministar finansija Hans Jorg Šeling istakao je svoj jasan stav. “Grčki parlament mora da odluči u ponedeljak da podržava sve što je dogovoreno danas. U suprotnom, nema spasa”, rekao je on.

(B92)

Share this post: