Merkelova nudi Putinu „Dejton“

putin-merkel

Posle više od pet sati, razgovori lidera Rusije, Nemačke i Francuske završeni su večeras u Moskvi, javile su ruske agencije.

RIA Novosti prenosi izjavu pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs da je „preuranjeno suditi o tome šta se razmatra danas u Moskvi“, a da su Merkelova i Oland u Moskvu na razgovore s Putinom došli sa dogovorima koje su prethodno postigli u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Detalji tog plana nisu obelodanjeni, ali zapadni mediji danas prenose da su primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine uz mogući razmeštaj „plavih šlemova“ UN i pregovore o federalizaciji zemlje, slične Dejtonu, verovatno ključne ponude u mirovnom planu.

Iz Kremlja je najavljena priprema mogućeg zajedničkog dokumenta o rešavanju krize u koji bi bili uključeni predlozi ruskog i ukrajinskog predsednika, Vladimira Putina i Petra Porošenka.

„Polazeći od predloga koje su formulisali predsednik Francuske Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, trenutno se zajednički radi na pripremi teksta mogućeg zajedničkog dokumenta za implementaciju dogovora iz Minska, dokumenta koji bi uključivao predloge predsednika Ukrajine i predloga, koje je danas formulisao i dodao predsednik Rusije“, rekao je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Peskov je, kako navodi TASS, rekao da se to radi, kako bi se zatim tekst i predlozi ponudili stranama u sukobu.

Prema rečima Putinovog pres sekretara, nastaviće se sa radom a preliminarni rezultati će biti izneti u nedelju, kada će telefonom razgovarati lideri „Normandijskog kvarteta“ – Oland, Merkelova, Putin i Porošenko.

Kako je javio AFP, jedan francuski zvaničnik potvrdio je da su razgovori bili konstruktivni i sadržajni i da se priprema plan o implementaciji prethodno postignutog mirovnog sporazuma.

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert, takođe, je potvrdio da će biti izrađen dokument za sprovođenje sporazuma iz Minska, javio je Rojters.

Posle prvih sat i po razgovora, održanih „oči u oči“ bez prisustva pomoćnika i novinara, Putin, Oland i Merkelova su došli do novinara, ali nisu dali izjave, već su samo omogućili foto/reporterima da naprave nekoliko snimaka.

Zatim je razgovor nastavljen.

Frans pres je preneo izjavu predstavnika Kremlja da se očekuje zajednička večera lidera i da ne zna kada će razgovori biti završeni.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland stigli su u Moskvu, gde će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o Ukrajini.

Incijativa Berlina i Pariza o razrešenju ukrajinske krize ima za cilj odbranu „evropskog mira“, rekla je uoči odlaska u Moskvu Merkelova.

Merkelova i Oland će u Moskvi pokušati da „izdejstvuju podršku Rusije za njihov mirovni plan“, a kako je istakla kancelarka, ona i Oland nisu samo „neutralni posrednici“, prenela je agencija AFP.

„Reč je o našim interesima, nemačko-francuskim ali posebno evropskim interesima…reč je o evropskom miru“, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da se ne zna da li će se postići danas dogovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ili će „možda biti potrebno još razgovara“.

„Ne znamo hoćemo li imati duge ili kratke razgovore u Moskvi ili će to biti poslednji razgovori. Mi možemo da radimo samo ono što možemo da razrešimo ovaj konflikt i naročito da okončamo krvoproliće“, rekla je nemačka kancelarka.

Istovremeno, Oland je u Parizu izjavio da odlazi u Moskvu na razgovore sa Putinom radi postizanja globalnog sporazuma o okočanju nasilja u Ukrajini, istakavši da je primirje samo prvi korak, prenela je agencija Rojters.

„Svi znaju da prvi korak mora da bude primirje, ali to nije dovoljno. Moramo da postignemo sveobuhvatan sporazum“, rekao je Oland uoči odlaska u Moskvu.

Merkelova i Oland boravili su u četvrtak u Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o njihovom predlogu razrešenja konflikta.

Porošenko je nakon sastanka izjavio da novi mirovni plan koji su predložili Merkelova i Oland, a koji će danas predstaviti zvaničnoj Moskvi, daje nadu da bi mogle da budu okončane borbe na istoku Ukrajine.

Istovremeno, u četvrtak je u Kijevu boravio i američki drzavni sekretar Džon Keri, koji je rekao da Vašington želi diplomatsko rešenje krize u Ukrajini. On je, takođe, najavio da će predsednik SAD Barak Obama uskoro doneti odluku da li će dati oružje Ukrajini za borbu na istoku zemlje.

(Tanjug)

Share this post: