Merkelova očajna, Putin ne popušta

angela-merkel04

Isti niz evropskih lidera, kojem su se ovaj put pridružili Australijanci i Kanađani, pokušao je još jednom da primora Putina da uradi ono što oni žele u Ukrajini, verujući da će pad cene nafte i pad rublje da ga učine popustljivijim.

Na njihovu kolektivnu zbunjenost i bes, Putin se nije pomakao ni centimetra.

Evropski lideri više nemaju ideja šta da rade. Očajnički im treba kraj ukrajinske krize, koja uništava njihove ekonomije i koja, prema rečima Miloša Zemana i Viktora Orbana, pravi razdor u samoj Evropskoj uniji.

Članak koji je objavio Reuters, potvrdio je sve što je gore navedeno.

Potvrđeno je:

  • da se Merkelova vratila sa jedan-na-jedan sastanka sa Putinom potpuno zbunjena i besna, s obzirom da on ne pristaje ni na kakve kompromise po pitanju Ukrajine i odbija da učini ono što mu ona nalaže.
  • da je Merkelova potpuno izgubljena. Udarila je u diplomatski zid. Ona se odlučila na „odugovlačenje“, što drugim rečima znači da ne može ništa da uradi.
  • dalje sankcije ne dolaze u obzir, jer opozicija u Evropi raste. Čak će i postojeće sankcije u skorije vreme postati veći problem.
  • da se Merkelova suočava sa rastućom opozicijom u Nemačkoj.

Merkelova i Evropljani su potpuno pogrešno razumeli krizu. Oni misle da kriza postoji samo između Ukrajine i Rusije. Ubedili su sebe da je Ukrajina „žrtva ruske agresije“. Oni misle da će podmićivanjem Rusije da privede ovu agresiju kraju „razrešiti“ krizu u Ukrajini i da će Ukrajina zatim biti „spašena“.

Kada je Merkelova upitala Putina da joj kaže „šta tačno želi od Ukrajine“, nadala se da će na neki način uspeti da napravi sporazum sa njim kako bi razrešila krizu.

Putin nije mogao Merkelovoj da da odgovor koji je želela. Razlog za to je vrlo jednostavan. Ne postoji ruska agresija protiv Ukrajine. Putin ne može da završi agresiju koja se ne dešava i ne može da napravi sporazum kako bi zaustavio ono što se ne dešava. Ono što Merkelova i Evropljani pokušavaju da urade nikada neće uspeti jer je čitava pretpostavka na kojoj se zasniva njihovo razmišljanje pogrešna.

Pošto Merkelova i Evropljani odbijaju da se suoče sa činjenicama, situacija u Ukrajini će se samo pogoršavati. Kako se situacija bude pogoršavala, „odugovlačenje“ Merkelove će takođe postati problematično pošto će ljudima u Nemačkoj i Evropi postati jasno da je njena politika doživela neuseh. Činjenica da je njen sastanak sa Putinom trajao četiri sata pokazuje koliko joj je bitno da razreši krizu i pod kolikim se pritiskom nalazi.

Merkelova je navikla da sve bude po njenom među liderima EU, ali u odnosima sa Rusijom to jednostavno neće ići tako lako. Prvo pravilo u politici je: kada si u rupi, prestani da kopaš.

Ako Merkelova ne prestane da kopa, postoje šanse da će Nemačka uskoro dobiti novog kancelara.

(Webtribune.rs)

Share this post: